Ademruimte voor kinderen

Hi Mirjam,

Af en toe voel ik de neiging om het huis te ontvluchten, als het me even teveel wordt. Ik ga even naar een vriendin of mijn ouders, of even met de hond lopen. Ademruimte, noem ik dat. Ineens realiseerde ik me dat de  kinderen dit misschien ook wel zouden willen, maar niet zelf kunnen  gaan en staan waar ze willen. Hoe geef ik de kinderen ook de kans om even uit die soms negatieve sfeer thuis weg te komen? 

Hoi Ingrid,

Klopt, kinderen hebben, net als wij als partners, ademruimte nodig. Vooral omdat de sfeer thuis nogal geladen kan zijn. Ik kan het aan mijn kinderen merken als ze veel thuis zijn en de sfeer rondom hun vader niet goed is. Ze worden dan prikkelbaar en we hebben om het minste of geringste ruzie. 

Soms is die ademruimte heel eenvoudig te regelen en doen ze dat eigenlijk zelf al: veel buitenspelen of speelafspraakjes met andere kinderen.  Of voor oudere kinderen veel tijd bij vrienden doorbrengen, hobby’s en sporten buiten de deur, een baantje nemen. Maar je kunt je kinderen hierbij ook helpen.  

  • Plan een vaste logeerdag voor jullie kind bij een familielid of goede vrienden.
  • Ga op een korte vakantie alleen met de kinderen.
  • Doe samen activiteiten waar jullie echt lol in hebben, samen een game spelen, een balletje trappen of knutselen, met volle aandacht. Ga ’s avonds met ze fietsen, vissen, wandelen of naar de film. Ook leuk voor jezelf!
  • In de periodes dat het minder gaat met je partner, kun je de neiging hebben om je kinderen dicht bij je te houden, te beschermen. Bij wijze van spreken knuffel je ze dood. Weersta die verleiding en geef je kinderen dan juíst de ruimte! 
  • Overleg met je partner over de mogelijkheid dat hij op een vast dagdeel elders is. Dat klinkt misschien een beetje onaardig , maar een vast moment dat hij er niet is kan de kinderen veel lucht geven. Op die dag kunnen bijvoorbeeld vriendjes komen spelen.  

Ingrid en Mirjam

Ingrid en Mirjam schrijven over hun ervaringen als partner van iemand met psychische klachten. De ee... Bekijk profiel en blogs