Afgestudeerd

  • Gepubliceerd: 19 augustus 2019
  • Minou

Op vrijdag 28 juni meldde ik mij op de Hogeschool Utrecht voor een afsluitend evaluatiegesprek. Tijdens dit gesprek zou ik mijn laatste cijfer te horen krijgen, wat direct zou bepalen of ik wel of niet afgestudeerd zou zijn. Vier jaar hard werken, inclusief de nodige stress, heeft zijn vruchten afgeworpen; ik heb de opleiding Farmakunde met succes afgerond! Tijdens de opleiding heb ik veel geleerd en kennis verkregen die ik nu kan toepassen in de praktijk. Bij het farmaceutische bedrijf waar ik mijn afstudeerstage heb gedaan, kon ik namelijk gelijk aan de slag als kwaliteitsmedewerker.  

Opeens mantelzorger

Het eerste jaar van de opleiding ging mij vrij gemakkelijk af. Ik kon alle leerstof goed bijhouden, ging naar de lessen en deed hier actief aan mee. Dit was dan ook te zien aan mijn cijfers. Het tweede jaar begon ik zo met veel goede moed. Halverwege het tweede jaar van mijn studie werd mijn moeder ziek en werd ik opeens mantelzorger.

Slapeloze nachten

In het begin was ik bang dat mijn studie zou gaan lijden onder de mantelzorgtaken die ik op mij kreeg. Dit zorgde voor slapeloze nachten, want hierdoor zou ik bijvoorbeeld studievertraging op kunnen lopen. Ik wilde mijn studie het liefst binnen vier jaar halen en dat was dan ook mijn doel. Ook raakte ik tijdens de laatste twee jaren van mijn studie gefrustreerd door mijn eigen perfectionisme. Ik moest en zou alle lessen bijwonen en mijn eigen opgestelde planning volgen. Door dit van mijzelf te vragen en daarnaast de mantelzorgtaken op mij te nemen, legde ik de lat soms te hoog voor mijzelf. Hierdoor kwam er veel druk op mijn schouders, met veel stress tot gevolg. Dit reageerde ik vooral af op de mensen in mijn omgeving.

Trots

Toch heb ik geen studievertraging opgelopen en heb ik ook laatste twee jaar van mijn opleiding weten af te ronden. Ik heb bepaalde keuzes moeten maken en ik heb de mantelzorgtaken weten te combineren met mijn studie. Zo nam ik bijvoorbeeld mijn schoolwerk mee naar het ziekenhuis, wanneer mijn moeder daar moest revalideren. Verder heb ik veel gecommuniceerd met mijn ouders, wanneer ik het druk had met mijn studie. Ook benadrukte zij steeds dat mijn studie voor gaat. Zeker emotioneel gezien was het niet altijd makkelijk, maar studeren en mantelzorger tegelijk zijn is zeker niet onmogelijk In september neem ik mijn diploma met trots in ontvangst.

Minou

Ik ben Minou van den Nieuwendijk en ben 22 jaar oud. Ik ben net afgestudeerd als farmakundige en wer... Bekijk profiel en blogs