Alleen wordt steeds meer samen

  • Gepubliceerd: 5 juni 2020
  • Minou

Sinds een paar weken ga ik weer wat vaker naar kantoor. Erg vind ik dat niet, aangezien het thuiswerken ook wel saai werd. Ik zie mijn collega‚Äôs wat vaker en ik hoef niet meer de telefoon te pakken of een mail te sturen wanneer ik iets wil vragen. 

Ook bij de scoutingvereniging, waar ik vrijwilliger ben, mogen wij steeds weer iets meer. Sinds afgelopen week hebben we weer draaiavonden op het scoutingterrein, in plaats van online. 

Longziekte

Van alleen naar steeds meer samen. Zo ga ik met mijn moeder sinds kort weer wat vaker op pad. Op zaterdag gaan wij weer naar de markt bij ons in het dorp. Dat was altijd ons uitstapje op de zaterdag, maar vanwege het coronavirus was het te risicovol voor mijn moeder om buiten de deur te komen. Vanwege haar longziekte heeft zij ruim twee maanden in quarantaine gezeten. 

Alleen en opgesloten; zo voelde mijn moeder zich wel tijdens de quarantaine. Je merkte het ook aan haar. Veel energie had zij niet meer en ze lag ook regelmatig in bed. Ze was altijd al erg afhankelijk van anderen om ergens te komen. Nu kon ze vanwege het virus niet naar buiten en kon er ook niemand naar haar toekomen. Ook de fysiotherapeut en schoonmaakster konden niet langskomen. Dit waren toch wel de wekelijkse sociale contacten die zij, naast ons dan, had. Gewoon iemand waar zij even een praatje mee kon maken. 

Ik moet eerlijk toegeven dat het emotioneel wel een pittige tijd was en nog steeds is. Er komen veel gevoelens bij kijken. In het begin ben ik heel angstig geweest. Bang dat mijn moeder het virus zou oplopen.  Door corona kwam de klap dat mijn moeder ernstig ziek is weer wat harder aan. 

Schuldgevoelens

Maar ook heb ik schuldgevoelens. Is het verkeerd dat ik nu weer wat vaker met vriendinnen afspreek? Dat ik dadelijk in het weekend ook weer een terrasje wil pakken? Net als mijn leeftijdsgenoten, wil ik er ook weer wat meer op uit, voor zover de maatregelen dat toelaten, maar ik moet wel rekening houden met de zwakkere gezondheid van mijn moeder. 

Ondanks de versoepeling van de coronamaatregelen, ben ik nog wel op mijn hoede. Zo ga ik bijvoorbeeld niet met het openbaar vervoer naar mijn werk zoals voorheen. Ook ga ik samen met mijn moeder extra vroeg naar de markt, zodat wij nog niet al te veel mensen tegen komen op straat. 

We mogen allemaal weer wat meer, zolang het coronavirus onder controle blijft. Aan de ene kant ben ik wel blij dat we allemaal weer wat meer mogen. Nu kan ik weer gezellig samen met mijn moeder op zaterdag naar de markt en er kunnen af en toe weer wat mensen op bezoek komen. Mijn moeder voelt zich weer wat vrijer en dit is aan haar te zien. Iets wat mij ook gelukkig maakt. 

Aan de andere kant vind ik het ook angstig, omdat er dan weer meer mensen op de straat komen. Het coronavirus blijft alleen onder controle, zolang iedereen zich aan de maatregelen houdt. Zo wordt alleen steeds meer samen; ook voor de ouderen en diegene met een zwakkere gezondheid. 

Minou

Ik ben Minou van den Nieuwendijk en ben 22 jaar oud. Ik ben net afgestudeerd als farmakundige en wer... Bekijk profiel en blogs