Balans

  • Gepubliceerd: 15 januari 2018
  • Yvette

De kerstvakantie is weer voorbij, we kijken terug op een vakantie die toch wel iets anders verliep dan dat we in gedachten hadden.

Ziekenhuis

De donderdag voor de kerst, ik help bij het gezellige kerstdiner op school. Diezelfde avond zet ik laat toch nog even de computer aan om iets voor mijn werk af te maken, in de wetenschap dat ik bijna vakantie heb. Ik ben al een tijdje niet fit en eigenlijk is mijn energie op, een korte vakantie is dan ook een heerlijk vooruitzicht. Even alleen focussen op het gezin en zorg. Veel te laat verstuur ik het laatste mailtje, maar trots dat ik het geplande af heb. Ik lig goed en wel in bed en onze dochter krijgt vreselijke oorpijn en spuugt. Sondevoeding, medicatie, thee, niets blijft binnen. We slapen de hele nacht niet. De volgende dag is het onvermijdelijk dat ze in het ziekenhuis opgenomen wordt. We besluiten dat ik met haar mee ga en mijn man blijft bij onze zoon. Ze heeft een flinke oorontsteking en is uitgedroogd. Daar zitten we dan de vrijdagmiddag voor kerst in het ziekenhuis, terwijl we hele andere plannen hadden. Het geld dat de kinderen de afgelopen maand verdiend hadden met klusjes zouden we die middag naar het glazen huis (Serious Request) brengen. Allemaal zijn we teleurgesteld en overdonderd.

Regie

Ik herpak mijzelf snel en dezelfde middag maak ik samen met haar arts een plan hoe we omgaan met de sondevoeding en medicatie. Het medicatieschema is te ingewikkeld en ik houd zelf de regie. Ik regel snel alles met het thuisfront zodat ik mij verder op de zorg kan richten.

Valkuil

Daar zit ik dan op een paar vierkante meter en ik ben gesloopt. De komende twee dagen zijn eigenlijk ook een medicijn voor mijzelf. Ik hoef me alleen met de zorg bezig te houden. Als ik thuis was geweest was ik druk in de weer geweest met het huishouden en kerstinkopen. Dat is mijn valkuil; ik ga altijd maar door en denk te weinig aan mijzelf, aan mijn eigen rust en gezondheid. Ik besef dat de balans weg is. Ik moet beter voor mijzelf gaan zorgen. Deze ziekenhuisopname was onverwacht en steeds komen er onverwachte dingen op ons pad. Om dit goed te kunnen opvangen moet ik in topconditie zijn. 

Voorspoedig herstel

Gelukkig mag ze de dag voor kerst naar huis. Of we het zien zitten om thuis de zorg voort te zetten? Natuurlijk, we zijn het gewend. Het liefst zijn we thuis, samen met de rest van het gezin. Eenmaal thuis slaat even de paniek toe. Oh help, nu komt er naast de zorg ook weer het huishouden bij. Iedereen is een beetje van slag en we houden het rustig met de kerst. Het belangrijkste is dat we als gezin samen zijn. Onze dochter herstelt voorspoedig en dan word ik zelf ziek. Ik ben verstandig en doe een stapje terug. Ik neem nog een extra dag vrij en we gaan gezellig naar de film.

Uitdaging

Het belangrijkste is om de balans weer terug te vinden en te houden. Als ik kijk naar de agenda voor januari met drukte op het werk en enkele ziekenhuisbezoeken en al het andere wat op ons pas komt, wordt dat een hele uitdaging. Deze uitdaging ga ik aan.

Yvette

Yvette is getrouwd en moeder van een dochter (2008) en een zoon (2010). Haar dochter heeft de zeldza... Bekijk profiel en blogs