De MantelzorgNL Jij-bent-tegoedbon

  • Gepubliceerd: 29 maart 2016
  • Yolanda

Lieve Floortje,

In het tv-programma ‘Ik zorg voor jou’ werd regelmatig duidelijk dat de mensen die om een zorggezin heen staan, niet goed op de hoogte zijn van het reilen en zeilen binnen het gezin. Door te kijken naar een video over een dag uit het leven werden familie, buren en vrienden geconfronteerd met de gevolgen van dagelijkse, intensieve en langdurige zorg. Door het zien van de beelden begrepen zij dat een zorgleven leidt tot (over)belasting van mantelzorgers.

Nieuw fenomeen

Bijna iedereen bleek bereid tot het geven van ondersteuning aan het gezin en de mantelzorgers. En zo is er nieuw fenomeen ontstaan, de MantelzorgNL ‘Jij-bent-tegoedbon’. Prachtige woordspeling die de hele lading dekt. Als je ziet dat een mantelzorger in jouw omgeving het zwaar heeft, kun je via MantelzorgNL een tegoedbon versturen. Een praktisch cadeautje in de vorm van een maaltijd, een klusje in of op het huis, een uurtje hun zorgtaken overnemen, boodschappen doen of een goed gesprek tijdens een bakje koffie. Mooi, een klein gebaar dat niets meer hoeft te kosten dan tijd. Hoewel tijd in deze maatschappij misschien wel een van de kostbaarste dingen is.

De eenzame buurman

Want door ons drukke leven lopen we aan dingen voorbij. Ik voel het zelf. Ik ben druk met ons eigen leven, ons eigen gezin, onze familie, ons werk. Soms kan er bijna niets meer bij. De meeste tijd gaat naar jou, lieve Floortje, niet omdat je daar om vraagt, maar omdat je het nodig hebt. Daarnaast concentreer ik me op ons gezin, de mensen en projecten die ik belangrijk vind. Probeer ik de resterende tijd aan mijzelf te werken. En voel ik mij naar anderen vaak tekortschieten. De eenzame buurman in de straat die het moet doen met mijn vriendelijke groet, het liefst op afstand. De moeder die ik ken via school, ik probeer haar eerlijk gezegd te ontwijken. Door niet te praten, raak ik niet betrokken bij haar problemen en hoop ik mij minder schuldig te hoeven voelen.

Een kostbaar geschenk

En zo heeft ieder mens en gezin zijn eigen problemen. In elk huis is er verdriet, zorg of eenzaamheid. En daarom is het geven van deze Jij-bent-tegoedbon eigenlijk een groots gebaar, geen klein cadeautje maar een kostbaar geschenk. Want door een uurtje te delen met of voor een ander laat je zien dat je om hem geeft, laat je zien dat je haar problemen ziet. Laat je weten dat, door er even voor iemand te willen zijn, hij of zij er niet alleen voor staat.

Zien en gezien worden

Lieve Floortje, alweer een prachtig initiatief om mensen te bewegen naar elkaar om te zien. Zien en gezien worden is zo belangrijk in het leven. Ik probeer mijn tijd heel bewust te verdelen en maak iedere dag keuzes over wat ik wel of niet doe. Daarin voel ik mij nog steeds in staat om dingen voor een ander te doen. Hoewel het lijntje tussen belasting en overbelasting op sommige momenten angstig dun is en ik mij vaak troost onder het motto ‘het kan altijd nog erger’ houd ik de bon voorlopig nog in gedachten, zowel om te geven als te ontvangen.  ‘Wij zijn nog-te-goed voor een bon’.

Yolanda

Yolanda schrijft aan haar oudste dochter Floortje ( 17 jaar ) en geeft zo een kijkje in hun bijzonde... Bekijk profiel en blogs