De opruimdienst

  • Gepubliceerd: 26 november 2019
  • Michiel

Junior heeft niet zoveel met speelgoed of games zoals andere kinderen van rond de veertien. Hij kan daar niets mee. Beetje met zo’n kleine auto heen en weer rijden door de kamer. Niets aan.

Nee, hij doet liever spelen met kralen en kleine blokjes. Junior kan echt heel lang gefocust zijn op die kleine houten dingen en ze door de vingers laten glijden, sorteren, op kleur of grootte en weer opnieuw.

Waar hij ook heel gelukkig van wordt is opruimen. Alles moet netjes. Op autismetherapie leert hij hoe hij mee kan draaien in de huishouding. Puur op basis van dat hij zich enigszins kan redden in de toekomst. Want laten we wel wezen, op zichzelf zal hij nooit kunnen wonen, maar we kunnen wel het maximale eruit halen in zelfredzaamheid.

De rest van ons gezin, twee andere pubers onder andere, stimuleren dit waar ze maar kunnen. Daar wordt Junior blij van en zij ook.

Elke avond wanneer het eten op de grote tafel staat, (wij eten nog ouderwets aan tafel in plaats van voor de TV. Even geen mobieltjes of andere afleiding, maar in het écht met elkaar praten), kan mijn zoon het niet afwachten totdat iedereen het op heeft. Trots ruimt hij alle borden en bestek in de vaatwasser. Schots en scheef liggen de borden, kopjes en bestek in de afwasmachine, maar dat maakt niet uit. Hij doet het! Vol overgave. Kijkend naar ons met een blik van zien jullie mij wel dit ‘volwassen’ ding even doen? Natuurlijk zie ik het.

Vol trots kijk ik terug en stimuleer hem om alles wat rechter in de vaatwasser te krijgen. Van te voren had hij ook al goed meegeholpen met de tafeldekken.

De twee andere pubers in huis stimuleren hem ook… de mazzelkonten komen sinds Junior ‘volwassen’ wordt elke avond onder hun huishoudelijke taken uit dankzij hem!

Na het eten ploffen we vaak met ons allen op de bank. Even met ons allen een serie kijken. Maar ja, die missen we vaak. Iemand heeft de afstandsbediening opgeruimd. Lopen we weer te zoeken naar dat ding. Iedereen behalve Junior. Hij kijkt met een grote grijns toe. Heeft hij de rest uiteindelijk ook aan het werk gekregen. 

Michiel

Michiel schrijft over alles wat een ander vaak over het hoofd ziet. De kleine dingen. Zo ook zijn zo... Bekijk profiel en blogs