Deel je vakantie momentje

Lieve Floortje,

Ik lees de oproep van MantelzorgNL; ‘deel je vakantiemomentje’.  Ik ben benieuwd naar de reacties die hier op gekomen zijn. Want mantelzorgen en vakantie, dat lijkt mij een combinatie die vaak wringt. Om als mantelzorger samen met diegene waar je voor zorgt op vakantie te gaan is ingewikkeld en vraagt om aanpassingen en investeringen. Om als mantelzorger alleen op vakantie te gaan, zonder diegene waar je voor zorgt, is zo mogelijk nog gecompliceerder. Want wie zorgt er dan? Wie neemt jouw zorgen over?

Wij zijn gelukkig nog steeds in staat om samen met  jou op vakantie te gaan. En dat is fijn, vooral omdat jij er zo van geniet om een periode samen met ons door te brengen. En voor ons, omdat het zo fijn is om ‘gewoon’ met  ons gezin weg te gaan. En zo heb ik onlangs onze zomervakantie geboekt. We gaan weer kamperen in het zuiden van Frankrijk en onze aangepaste caravan gaat mee.

Jouw rolstoel kan niet in deze caravan, dat is een aanpassing die we niet door voeren. Dat maakt ons wel mooi-weer kampeerders. Want als het een dag regent zit jij ‘vast’ in de voortent. Daarnaast is je rolstoel nauwelijks te verplaatsen op een verregend campingveld. We kiezen een camping met zwembad omdat jij zwemmen het allerleukste vindt. Verder hebben we niet veel eisen, we hoeven geen gebruik te maken van aangepast sanitair. Je handige vader heeft in de loop der jaren steeds iets aangepakt waar we tegen aan liepen en nu hebben we onze eigen ideale vakantieplek gerealiseerd.

Die aangepaste caravan is onmisbaar. Hierdoor redden we het met elkaar om jou de dagelijkse zorg te kunnen geven en onze ruggen hierbij voldoende te kunnen sparen. Een verhoogd bed voor jou, inclusief een hekje zodat je er niet uit kan vallen. Een douchestretcher die we onder jouw bed vandaan kunnen trekken en een voorziening zodat we je met warm water kunnen douchen in de caravan. Een vast en goed bed voor ons (om onze lijven en ruggen ook rust te geven). Een airco garandeert koelte voor je middagdutjes. Een grote en stevige trap en oploop plaat zodat we samen met jou door die deur kunnen lopen of je veilig naar binnen kunnen tillen. En een massagetafel in de voortent, zodat we jou ook daar kunnen verschonen en aan en uit kunnen kleden als we gaan zwemmen of als je tussen door verschoont moet worden. 

Hoe je het ook went of keert, het blijft kamperen. Want net als in het dagelijkse leven vraagt ook een  vakantie om aanpassingen,  niet alleen van de caravan, maar ook van ons gezin. Geen spectaculaire uitstapjes voor je broer (16) en zus (13).  Toch willen zij nog niet zonder jou op vakantie hoewel ze  zich bewust zijn van de beperkingen die jouw aanwezigheid meebrengt. Gezien hun leeftijd is dit misschien wel het laatste jaar dat we als gezin op vakantie gaan. Voor ons  geen eindeloze dagen zorgeloos op het strand, geen stapels boeken die we uitlezen en echt uitrusten doen we niet. We sjouwen heel wat af, we tillen jou vaker, in en uit het zwembad, in en uit de caravan en je bed. Even naar het strand is een ware onderneming. Jouw stralende gezicht levert ons iedere keer toch voldoende energie op om het ook nu weer op deze manier te doen.

Lieve Floortje, natuurlijk zullen we altijd een keuze proberen te maken die voor ons hele gezin goed uit zal pakken. De verhoudingen tussen draagkracht en draaglast zullen daarbij bepalend zijn. Zolang jij het aankan en je vader en ik een goed samenwerkings-setje blijven, zullen we er voor kiezen om samen met jou en de caravan op vakantie te gaan. Zolang we ons blijven verheugen en uitkijken naar onze lange zomervakantie en na afloop met een goed gevoel terug  kunnen kijken, lijkt dit onze ideale vakantie. 

Yolanda

Yolanda schrijft aan haar oudste dochter Floortje ( 17 jaar ) en geeft zo een kijkje in hun bijzonde... Bekijk profiel en blogs