Dieren boeien hem niet

  • Gepubliceerd: 21 maart 2019
  • Antine

De kassière in de supermarkt vraagt of ik de dagje-uit kortingsmunten spaar. Wel zin in iets leuks, neem ik de munten en de folder over de spaaractie aan. Thuis heb ik nog even tijd voordat mijn zoon terugkomt van de dagbesteding. Ik sla de folder open. Bovenaan staan maar liefst achttien dierenparken waar je met korting naar toe kan. Is dit voor veel gezinnen een geslaagd uitje? Mijn zoon met een meervoudige beperking denkt hier anders over. 

Ik doe mijn zoon van negen geen plezier met een bezoek aan de panda’s in Ouwehands Dierenpark. De rit naar Rhenen zal hij ongetwijfeld fantastisch vinden. Maar als we dan uiteindelijk in Pandasia, het vertrek van de reuzenpanda’s zijn, zal hij in zijn rolstoel vooral willen doorrijden. Mijn zoon ziet in Xing Ya en Wu Wen geen zachte troetelberen, de grote zwarte ogen beschouwd hij niet als vertederend. Hij ziet hooguit iets zwart-wit bewegen als ze dit überhaupt doen als wij er zijn. 

Alle dieren boeien mijn zoon eigenlijk niet zoveel. Zonder dat hij het beseft, verrijkt er één dier wel zijn leven. Om de twee weken rijdt hij op het paard Valentino. Eén vrijwilliger houdt het paard en een speciale begeleider houdt mijn zoon in bedwang. Door de beweging krijgt mijn zoon een prikkel naar zijn hersenen, die anderen krijgen van het lopen en rennen. Het paardrijden is voor hem tevens fysiotherapie, want hij moet continu zijn rug strekken en zijn balans hervinden om te blijven zitten. 

Het paardrijden vindt mijn zoon leuk, vooral als ze in draf gaan. Ondanks dat hij hard moet werken om te blijven zitten, heeft hij een big smile op zijn gezicht. Het paard is zijn fysiotherapeut en doet mijn zoon veel goed. Wordt dit edel dier door menig paardenmeisje of -jongen beloond met een knuffel, aai op de neus of fijne poetsbeurt. Valentino hoeft bij mijn zoon niet te rekenen op dit alles. Hij rijdt liever in zijn rolstoel met veel vaart van de stalen paardenopstap. Lekker lawaai maken. 

Nee, de dagjes-uit munten kan ik beter sparen voor een ander doel dan de dierentuin. In de folder valt mijn oog op het rijtje sauna’s onder het kopje wellness. Dit lijkt mij een heel goed alternatief. Mezelf eens verwennen. Ik kijk op mijn horloge. De taxi met mijn zoon van de dagbesteding zal er in enkele minuten zijn. Mijn plicht roept. Ik leg de folder neer en ga naar buiten. 

Antine

Ik ben Antine en moeder van een dochter en zoon. Mijn zoon heeft een ernstige meervoudige beperking... Bekijk profiel en blogs