Een goed leven met dementie?!

Afgelopen week kreeg ik op een bijeenkomst over de ondersteuning van ouderen die thuis wonen in Rotterdam, het eerste exemplaar van het boekje ‘Een goed leven met dementie?! van Jacomine de Lange, lector Hogeschool Rotterdam in het kader van de week van de dementie. Een boekje met bewust een vraagteken en uitroepteken. Want is dit mogelijk?

Het boekje geeft veel praktische tips om de beginfase van het dementieproces aangenamer te maken voor degene die met dementie te maken krijgt en voor de mantelzorger. Ik denk dat dit in een grote behoefte voldoet. Het is gratis te downloaden en kan besteld worden zolang de voorraad strekt bij Vilans. Het is gemaakt in samenwerking met het Kenniscentrum Zorginnovatie Hogeschool Rotterdam. Ik wou dat ik dit boekje had gehad toen mijn moeder 10 jaar gelden dement werd. Het had veel gezoek gescheeld.

Casemanager dementie

Ook een casemanager dementie bestond in die tijd in de woonplaats van mijn moeder nog niet. In de periode dat ik wethouder was in de Utrechtse Heuvelrug zijn de casemanagers dementie begonnen in de dorpen. Met twee mooie ontmoetingsruimtes(dagopvang) en een programma voor mantelzorgers. Ik was heel enthousiast over deze casemanagers. Het was mooi om te zien en te horen hoe zij ouderen met dementie en de familie jarenlang bijstonden. Van het allereerste niet pluis gevoel, de diagnose, de verschillende fases in het ziekteproces, tot aan een eventuele opname in een verpleeghuis.

Ik heb vaak geroepen dat ik elke oudere met een chronische ziekte en zijn of haar familie een casemanager gun. Helaas is deze functie in veel regio’s veralgemeniseerd. Een wijkverpleegkundige ouderen heeft naar mijn idee een veel te breed takenpakket. Ik hoop dat met de extra gelden voor ondersteuning in de miljoenennota, deze casemanagers ook meer armslag krijgen. Het is in mijn ogen de ultieme vorm van ondersteuning van cliënten en familie.

Dementievriendelijke samenleving

In heel Nederland zijn veel gemeenten die het predicaat dementievriendelijk hebben gekregen. Utrechtse Heuvelrug was een van de eersten. Heel belangrijk, want een op de drie vrouwen wordt dement en een op de zeven mannen. Met onze vergrijzing stijgt het aantal mensen met dementie heel hard. Omdat het merendeel thuis woont krijgen winkeliers en sportverenigingen er steeds meer mee te maken. Iedereen wil immers zo lang mogelijk zijn of haar normale leven leiden. Wij zijn al decennia bezig om het leven buitenhuis voor mensen met een fysieke beperking makkelijker te maken. De mensen met dementie verdienen ook deze aandacht. Dementievriendelijk maakt onze samenleving aardiger en maakt ook het leven van de mantelzorger makkelijker.

Elisabeth van Oostrum

Voorzitter Raad van Toezicht MantelzorgNL. 'De wereld van de zorg en mantelzorg verandert de laatste... Bekijk profiel en blogs