Een rots in de branding

  • Gepubliceerd: 25 april 2019
  • Antine

Het weekblad Margriet is samen met MantelzorgNL de petitie begonnen ‘Gun Mantelzorgers een week vrij per jaar zonder gedoe’. Begin mei hopen zij zoveel mogelijk handtekeningen aan Clémence Ross-van Dorp, de landelijke aanjager respijtzorg, te overhandigen. De komende maanden gaat zij de vervangende zorg in Nederland in kaart brengen om tot een verbeterplan te komen. 

Nu is iedereen gebaat bij ontspanning, vakantie, een weekje vrij. De ideale gelegenheid om even de boel de boel te laten en tot rust te komen. Een andere omgeving kan al wonderen doen om je batterij weer op te laden. Helemaal als je naast een drukke baan en gezin de zorg hebt voor een dierbare naaste. Maar helaas is voor een grotendeel van de mantelzorgers een weekje weg niet zo vanzelfsprekend.

Wie neemt de zorg over?

Want wie neemt, zoals in mijn geval van een zoon met een meervoudige beperking, de 24-uurs zorg over? Als een vriendin vraagt ergens mee naar toe te gaan, duik ik eerst in mijn agenda en in mijn regelstand. Heeft de ander zo oppas geregeld, is het voor mantelzorgers een heel gedoe om goede vervangende zorg thuis te organiseren. Laat staan voor een hele week weg. 

Vorig jaar wilden mijn man en ik een weekend erop uit met onze oudste dochter. Gelukkig was daar oma waar onze zoon mocht logeren. Een rots in de branding op dit soort momenten. Een rots die ook nog eens heel graag met alle liefde voor hem zorgt. Gelukkig hebben we er nog meer van die onze zoon thuis opvangen van de dagbesteding of willen oppassen in de avond. 

Ging dit voor iedereen maar zo gemakkelijk. Had elke mantelzorger tenminste maar één zo’n rots. Een loket waar je met één telefoontje de zorg voor degene die achterblijft regelt. Of dat je een geschikt logeeradres aangeboden krijgt, zodat je in alle vertrouwen een week kan bij tanken. En het allerbelangrijkste dat je niet van zorgverzekeraar naar gemeente wordt gestuurd, maar iemand aan de lijn krijgt die met je meedenkt.

Inmiddels hebben al meer dan 5500 mensen de petitie van Margriet en MantelzorgNL ondertekend. En nu maar hopen dat Clémence Ross-van Dorp het werkelijk voor elkaar krijgt dat er een loket voor het regelen van respijtzorg komt. 

Petitie

Heb jij je handtekening al gezet? Dit kan nog tot eind april. Ga naar de petitie.

Antine

Ik ben Antine en moeder van een dochter en zoon. Mijn zoon heeft een ernstige meervoudige beperking... Bekijk profiel en blogs