Fuck it, ik kom er ook wel

  • Gepubliceerd: 24 januari 2019
  • Michiel

Wanneer je kind iets leert, dan ben je uiteraard supertrots. Wanneer je kind beperkt is om wat voor reden dan ook, word je al snel als ouder met de neus op de feiten gedrukt dat je het kader van prestaties aardig bij moet stellen. 

Waar andere trotse ouders over de eerste stapjes, op het potje of fietsen zonder zijwieltjes spraken, was ik supertrots dat mijn zoon zelfstandig een sok uit kreeg.

Tegenwoordig zijn de trainingen ‘Omdenken’ en dergelijke zeer in trek, ik kan je vertellen dat je zo’n cursus vanzelf krijgt in het begin van je ouderschap. Het mooie van junior is, dat hij hier nooit iets van aangetrokken heeft. Of hij het door had, dat hij wat meters meer nodig had om ergens te komen? Oh, zeker wel. Maar hij had een supergoede eigenschap: Fuck it, ik kom er ook wel. 

Ik ben al duizenden keren trots geweest op de wereldprestaties die hij in de loop der jaren geleverd heeft. Van de zomer samen op een tandem door de duinen en onlangs verbaasde hij vriend en vijand door midden in de nacht uit zichzelf naar het toilet te gaan. De meterslange spoor van toiletpapier van de gang naar de wc toe waren nog de stille getuigen van deze prestatie. 

Je kan als vader dan in de ochtend mopperen van dat hij er een zooitje van gemaakt heeft bij de wc, dat hij zijn luier half heeft aangetrokken en dat plassen in zijn broek waarschijnlijk minder rommel had opgeleverd dan nu. Maar ik dacht, what the hell, mijn zoon heeft vannacht weer een kilometer ingehaald op de rest, hij komt er wel. 

Wanneer er wordt gezegd dat je kader voor prestaties kleiner is dan gemiddeld, waarom zou je deze dan zetten? Waarom zou je je laten tegenhouden omdat een ander het ‘beter’ of sneller kan? Dat is een les die ik al snel trok en die ik graag meegeef aan anderen. Geef je kind niet het gevoel dat zij ergens aan moet voldoen of mee moeten hollen met de rest omdat de rest dat wel kan. Geef ze lucht en ruimte. Laat ze zijn wie ze willen zijn en niet wie anderen willen dat ze zijn. Geef ze mee wat mijn zoon mij jaren geleden ook meegaf: Fuck it, ik kom er ook wel.

Michiel

Michiel schrijft over alles wat een ander vaak over het hoofd ziet. De kleine dingen. Zo ook zijn zo... Bekijk profiel en blogs