Grenzen aan mantelzorg, kan een robot helpen?

  • Gepubliceerd: 31 januari 2018

Kunnen robots mantelzorgers (deels) vervangen? Welke alternatieve woonvormen zijn er voor de toekomst? Welke grenzen zijn er aan domotica, om mensen langer thuis te kunnen laten wonen? Deze onderwerpen kwamen aan bod tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van MantelzorgNL, over toekomst bestendig wonen en de grenzen van mantelzorg.

Mini-documentaires

Bekijk hieonder de getoonde documentaires.

Minidocu: Een zorgrobot als vriendin Deze minidocu is een compilatie uit de KRO-NCRV 2Doc 'Ik ben Alice'. Een film over een oudere dame die ‘vriendschap’ sluit met de zorgrobot Alice. Het is ontroerend om te zien dat de mevrouw in kwestie de robot gevoelens toedicht en zich er zelf vervolgens van bewust is dat dat misschien eigenlijk niet kan. Alice: “Zullen we naar buiten gaan?” Mevrouw: “Nou, als jij daar zin in hebt.”
Minidocu: Met het oog op moeder ‘Met het oog op moeder’ brengt een moeder en haar zoon in beeld. De zoon is mantelzorger voor zijn moeder. Zij doen mee aan een proef van thuiszorgorganisatie Cordaan, waarbij de zoon op afstand informatie krijgt over zijn moeder. Middels open-dichtsensoren kan hij zien of ze het huis heeft verlaten en weer is thuis gekomen, welke kamers ze binnen loopt en of ze de koelkast heeft open gedaan. Dit geeft hem veel rust, omdat hij op afstand een beetje in de gaten kan houden of zijn moeder haar vaste ritme volgt of dat er bijzonderheden zijn. Qua privacy geeft de zoon aan dat het een beperkte inbreuk is op de privacy, omdat het alleen bewegingsmelders betreft en geen camerabeelden. Misschien dat er in de toekomst nog een gps bij komt op het lichaam, zodat hij kan zien waar zijn moeder is als zij niet thuis is, maar verder wil hij niet gaan. Zoon: “Ik kan zien of ze is opgestaan en of ze de deur is uitgegaan. Handig toch?” Moeder: “Ik hoef het niet hoor.”
Minidocu: Een robot die een beetje helpt 'Een robot die een beetje helpt' laat zien hoe een robotknuffel een mantelzorger even een moment rust kan bieden. De meneer uit het filmpje is eigenlijk altijd met zijn vrouw bezig. Zij kan niet alleen zijn, vraagt altijd zijn aandacht en is vaak onrustig. Als zij het robotzeehondje in haar handen krijgt die ook geluidjes maakt kan ze daar helemaal in op gaan. Ze ‘zorgt’ voor het zeehondje totdat deze rustig in slaap is gevallen, ze troost en kroelt. En dat maakt dat haar man op een paar momenten per dag even de handen vrij heeft.
Minidocu: Meer generaties onder een dak In Meer generaties onder één dak wordt Villa Sterappel belicht, een kleinschalige woongroep in Nijmegen. De woongroep bestaat uit negen zelfstandige wooneenheden, een gezamenlijke ruimte en een gezamenlijke tuin. Sterappel is gebouwd door een woningbouwvereniging en bestaat uit sociale woningbouw. De leeftijd van de bewoners varieert van jong tot oud. Ze lopen de deur niet bij elkaar plat, maar hebben wel oog voor elkaar. Ze helpen elkaar waar nodig.

Wat vindt u?

Is het een goede ontwikkeling dat robots deels mantelzorgers vervangen? Of dat je door slimme apparatuur je vader of moeder op afstand in huis kunt volgen? En wat vindt u van meer generatiewoningen? Waar liggen de grenzen? De komende weken plaatsen we elke woensdag één van deze documentaires op Facebook. We zijn benieuwd naar uw mening!