Het initiatief is aan de burger

  • Gepubliceerd: 8 april 2016
Hoe organiseren we de zorg in Nederland? Een vraag die

iedereen aangaat en niet alleen de overheid en zorgverzekeraars Burgerinitiatieven bieden een alternatief voor de doorgaans dure en logge traditionele zorgstructuren. Een voorbeeld van zo’n burgerinitiatief is de Wijzelf Zorgcoöperaties. MantelzorgNL stimuleert dit initiatief. U ook?

Wijzelf Zorgcoöperaties is een soort lokale marktplaats waar zorgaanbieders en zorgvragers elkaar vinden en zélf hulp en ondersteuning regelen. Er zijn al coöperaties van Wijzelf in acht gemeenten. Dit jaar komen daar nog zeker zes bij. De vragen binnen deze zorgcoöperaties nemen toe, vooral van huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging en burenhulp. Veelal particulieren maar ook zzp’ers zetten zich om een ander te helpen, betaald of vrijwillig. MantelzorgNL zou het fantastisch vinden als overal in Nederland dit soort initiatieven van de grond komen. Dan is het bereikbaar voor alle Nederlanders. 

Zorg of hulp regelen wijzelf nl

Kracht van Wijzelf zorgcoöperaties

De kracht van Wijzelf zorgcoöperaties is dat burgers hun eigen verantwoordelijkheid nemen in het organiseren van de zorg voor elkaar. Zij zijn daardoor minder afhankelijk van de overheid of bijvoorbeeld van een zorgverzekeraar. Zorgvragers en hun mantelzorgers zijn zelf gebruiker en eigenaar van de Wijzelf Zorgcoöperatie. Zij hebben de regie en regelen het helemaal zelf via de coöperatie.

Wat kunt u hiermee als professional?

Wijzelf Zorgcoöperaties dragen bij aan de doelstelling van de Wmo om mensen met hulp van het eigen sociale netwerk zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Wilt u de oprichting van een Wijzelf Zorgcoöperatie in uw gemeente steunen? Dat kan! Samen organiseren we in overleg een informatieavond voor potentiële bestuurders. Neem vrijblijvend contact op met Willemien Visser: willemien@vanenvoor.nl of (06) 41 11 66 20.

Meer informatie