Hoe gaat het met jonge mantelzorgers in coronatijd?

  • Gepubliceerd: 3 juni 2020

Jonge mantelzorgers trekken niet zelf snel aan de bel voor hulp. Daarom is het in coronatijd extra belangrijk preventief contact te zoeken met deze jongeren. Wat is er voor hen veranderd in de thuissituatie, welke zorgen zijn er en hoe gaan zij er mee om? 

Reden voor Fawaka, het steunpunt jonge mantelzorg in de gemeente Noardeast-Frysan en Dantumadiel, om een belronde te starten naar jonge mantelzorgers.

Laagdrempelig in contact via sociale media

Fawaka, onderdeel van Welzijn het Bolwerk, is gestart met contact leggen met de jongeren die bij hen bekend zijn als mantelzorger. Zij deden een aankondiging via Instagram en Facebook. Daarna namen zij contact op met jongeren via app, mail, chat, Facebook en Instagram. 

Jetske Leijenaar van Welzijn het Bolwerk vertelt dat de resultaten positief waren en een hoge respons opleverde. 

'We wilden een luisterend oor bieden, met als achterliggende doel aandacht voor signalen en het in kaart brengen van de behoefte van deze jongeren in tijden van corona. Daarnaast hebben we een voorlichtingsfunctie naar de ouders en kunnen we meedenken met de jongeren.'

De invloed van corona

De meeste jongeren waar Jetske mee sprak, willen in contact blijven met het steunpunt. Daarnaast willen ze met andere jongeren die in een zelfde situatie zitten ervaringen uitwisselen.

In de gesprekken noemen jongeren dat het druk is thuis en dat zij niet altijd ruimte ervaren voor zichzelf. Terwijl die ruimte voor henzelf zo belangrijk is. Sommige jongeren vertellen dat zij meer angst ervaren voor de gezondheid van hun zieke gezinslid. 

Aan de andere kant hoorde Jetske ook dat sommige jongeren het prettig vinden meer thuis te zijn en het minder druk te hebben. Inmiddels zijn de scholen en sport grotendeels weer begonnen, waardoor de jongeren weer meer tijd voor zichzelf hebben.

Erkenning en waardering voor jonge mantelzorgers

Het pro-actief bellen van jonge mantelzorgers laat jongeren merken dat er aandacht voor hen is. De meeste jongeren spraken hun waardering uit voor het bericht van Fawaka. Van 1 tot en met 6 juni is het De Week van de jonge mantelzorgers, in deze week roepen we jongeren op hun zorg te delen. 

Download

Steunpunt jonge mantelzorg Fawaka stelt de vragenlijst voor jonge mantelzorgers beschikbaar voor andere organisaties.