‘Iedereen zorgt toch voor zijn kinderen?’

  • Gepubliceerd: 21 november 2017
  • Miranda

Ik zorg nu al behoorlijk lang voor mijn twee kinderen met autisme. Je wordt niet zo snel gezien als mantelzorger, als je voor je kinderen zorgt. Want dat wordt door de maatschappij gezien als gewoon Iedereen zorgt toch voor zijn kinderen?

Dat klopt, maar voor mijn kinderen zorgen is toch wel heel anders. Veel intensiever, je moet zorgen voor een duidelijke structuur en iedere verandering naar zelfstandigheid moet je als moeder zelf inzetten. Je moet zorgen dat ze zichzelf goed verzorgen, iedere dag vertellen hoe ze dit moeten doen.

Zorgen dat ze eten en drinken pakken, zorgen voor het huiswerk, zorgen dat ze dingen plannen, zorgen dat ze vrijetijdsbesteding hebben, leren contacten aan te gaan en te onderhouden. Kortom heel erg intensief.

Als moeder ben ik hun hele wereld, vang hun verdriet en angsten op. Vertaal de wereld voor ze. Vertaal de kinderen voor de wereld. De reacties van de kinderen zijn soms voor anderen nogal apart. Dus leg je dit uit. De hoeveelheid prikkels die ze aan kunnen is beperkt. Dus pas je dit voor ze aan. Zo overzichtelijk mogelijk leven. Voor mijn kinderen heel fijn. Soms voor mij lastig, altijd plannen en veel rust in bouwen.

Toch vind ik het ook heel fijn om er zo voor ze te kunnen zijn. Zorg voor een veilig en fijn thuis. En als ik dan van de begeleiders van mijn kinderen hoor dat ze het zo fijn vinden om thuis te komen en te zijn, is mijn dag helemaal Goed!

Miranda

Miranda is getrouwd en is zzp'er in de zorg. Zij is mantelzorger voor haar twee kinderen van 12 en 1... Bekijk profiel en blogs