‘Ik maak me niet zo druk meer’

  • Gepubliceerd: 7 januari 2020
  • Maike

Het is januari, een nieuw jaar, een frisse start. Maar niet zonder nog één keer om te kijken naar 2019. Ik pak de website van MantelzorgNL er eens even bij om te kijken wat ik de afgelopen twee jaar met jullie heb gedeeld. (Twee jaar alweer?) En als ik zo mijn blogs teruglees, realiseer ik me dat er intussen best veel veranderd is.

Misschien wel het belangrijkste is dat ik me niet meer zo druk maak over dingen. Over wat er allemaal niet lukt, niet kan. En dat is denk ik ook niet zo gek. Als zo’n ziekte in je leven komt, word je er door overvallen. En het is logisch dat je gaat kijken hoe je de dingen die je altijd deed, kan blijven doen. Het duurt een tijdje voor je alternatieven ontdekt. Ik zal een paar voorbeelden geven van alternatieven.

Gezelligheid met vrienden

Een reguliere zaterdag bij ons zag er tot vijf jaar geleden als volgt uit: ’s ochtends naar de markt en boodschappen doen, thuis gekomen de voorbereidingen treffen voor een 3 of 4 gangen diner. Misschien een uurtje even lezen en relaxen, dan het huis schoonmaken, de tafel dekken, en om een uur of 17:00 ging de bel. De rest van de avond vulden we met borrelen en eten met vrienden. 

Nu hebben we een schoonmaakster. Laten we de boodschappen thuis bezorgen. Maken we de dag van tevoren al een deel van het eten klaar. Vragen we de vrienden die op bezoek komen ook wat hapjes mee te nemen. En vragen we ze pas om 18:00 uur te komen. Of komen ze ’s middags, gaan we lekker een wandeling maken en in de kroeg nog een drankje doen. Kortom - we gieten de gezelligheid in een heel andere vorm dan voorheen, maar het is er niet minder gezellig om.

Naar buiten

We wonen aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug. Voordat de rolstoel kwam, konden we uren door het bos struinen, zonder duidelijke route. Maar met een rolstoel over zanderige of modderige paadjes, dat werkt niet. Eerst had ik gedachten als ‘dit kunnen we nooit meer doen’. Maar inmiddels hebben we allerlei andere manieren gevonden en daar geniet ik net zo hard van als van de ‘oude' dingen.

We fietsen veel meer; nemen Pauls handbike mee op pad en huren een fiets voor mij. Het leuke van fietsen is dat je verder komt dan wandelen. 

Ook zijn we de laatste tijd veel rolstoeltoegankelijke routes aan het ontdekken. In onze vlog op YouTube ‘Rouler dans la Vie’ besteden we hier dan aandacht aan. Zo willen we andere mensen helpen, zij kunnen aan de hand van ons filmpje bekijken of die route voor hen ook toegankelijk is. Want toegankelijkheid is niet voor iedereen hetzelfde. 

Soms heb ik zin om echt even diep het bos in te gaan. Dus als ik met een vriendin, mijn moeder of zussen afspreek, vraag ik vaak of ze lekker met me willen gaan wandelen. Dat is ook superleuk. Onder het wandelen kan je uitgebreid praten. Soms kom je tot mooiere gesprekken dan gewoon aan de keukentafel.

Thuis genieten

Ik ben iemand die ervan houdt er op uit te gaan. Door Pauls ziekte heeft hij veel minder energie. En zelf heb ik door alles ook lange tijd veel minder energie gehad. Het gedwongen thuis zitten frustreerde me in het begin enorm. Maar ik ben het echt gaan waarderen. Lekker saampjes op de bank, ieder zijn eigen ding aan het doen maar toch samen. Ik kan daar nu echt heel erg van genieten. Samen kijken naar het eekhoorntje in de tuin of de kat die gekke capriolen uithaalt. 

Ook hebben we veel aanloop. Mensen die spontaan even langs wippen voor een kopje koffie of een glaasje wijn. Heeft Paul of ik een slechte dag, dan houden we het kort en zeggen we het eerlijk als de energie op is. Ik schrik er zelfs niet meer voor terug om spontane bezoekers bij de deur teleur te stellen. Soms komt het gewoon echt niet uit en daar zijn we eerlijk over. Die eerlijkheid is soms wel even wennen voor mensen, maar over het algemeen wordt het wel gewaardeerd. En het is voor onszelf het beste.

Maar er zijn ook dagen dat zo’n spontaan bezoekje nog steeds, net als vroeger, spontaan kan overlopen in het avondeten, en dan kunnen we de ziekte, de pijn en alles wat daarbij hoort, soms gewoon even helemaal vergeten.

Maike

Ik ben Maike. Ik werk als consultant, ben creatief en nieuwsgierig naar de wereld. Sinds 4 jaar heef... Bekijk profiel en blogs