Jonge mantelzorgers een moeilijke doelgroep? 5 tips!

  • Gepubliceerd: 1 mei 2017

Hoe krijgen we jonge mantelzorgers in beeld? Wat hebben jonge mantelzorgers nodig? Weten ze ons wel te vinden als het te veel wordt? Het is een greep uit de vragen waar professionals in alle uithoeken van het land mee bezig zijn. Wesley Elfers, consulent jonge mantelzorgers bij SIZ Twente, en Jan Broekema, mantelzorgconsulent bij het Steunpunt Mantelzorg en Vrijwilligerswerk in Coevorden, hebben een ruime ervaring met jonge mantelzorgers. Vanuit de praktijk delen zij 5 tips voor het benaderen en ondersteunen van jonge mantelzorgers.

Tip 1: Niet problematiseren

`Jonge mantelzorgers zijn niet zielig en willen zo niet gezien worden. Dat is een grote afknapper voor hen,´ aldus Wesley Elfers.

Tip 2: Sluit aan bij de belevingswereld van jongeren

Wat betreft communicatie is het belangrijk om jongeren met de juiste toon aan te spreken: to the point, positief en persoonlijk. Ook de uitstraling van het materiaal is belangrijk: zorg voor een frisse hippe lay-out. Uiteraard mag social media niet ontbreken in de communicatiestrategie: plaats berichten op facebook, instagram en twitter.
Jongeren onder de 12 worden meestal aangemeld door hun ouders, voor deze doelgroep richt de werving zich dus ook niet op de jongeren zelf.

Tip 3: Ga een persoonlijke relatie aan en zorg voor een goede sfeer

`Het vergt vaak veel van ouders en kind om de stap te zetten naar een steunpunt. Ga op huisbezoek, investeer in een vast aanspreekpunt en zorg dat er regelmatig, pro-actief en laagdrempelig contact is´, geeft Jan Broekema aan. In activiteiten met jonge mantelzorgers is het belangrijk te zorgen voor een goede en veilige sfeer. Hiermee wordt de deur geopend tot verdere ondersteuning en binding van de jonge mantelzorgers.

Tip 4: Zorg voor een aansprekende activiteit

Het aanbod hoeft niet heel groot te zijn, maar het is niet handig om jonge mantelzorgers te werven zonder dat er een ondersteuningsaanbod is. Bij de eerste activiteit die Wesley Elfers organiseerde kwamen 10 kinderen in een klein zaaltje in Enschede voor chips en de film ‘What’s eating Gilbert Grape’.  Zet niet alléén in op voorlichting, maar zorg dat jonge mantelzorgers via activiteiten bekend raken met de mogelijkheden om verder ondersteund te worden.

Tip 5: Investeer in lokale samenwerking

Zorg voor een goed contact met professionals met een schakelfunctie, zoals bijvoorbeeld huisartsen, leerkrachten, interne begeleiders, maatschappelijk werkers en WMO-consulenten. Door het professionele netwerk goed te informeren ontstaat er begrip en kunnen zij een signalerende rol op zich nemen. Onderhoud dit contact regelmatig om het meeste rendement uit deze samenwerking te halen.
In Coevorden kwam het contact met scholen goed op gang via het schoolmaatschappelijk werk en door het aanbieden van gastlessen via het schoolpreventieplan. 

Meer informatie

Zie de websites van beide organisaties voor hun activiteiten, waaronder

Of neem contact op met MantelzorgNL´s Advies team via advies@mantelzorg.nl.