Nieuws

Kamer, voorkom dat gemeenten nieuwe Wmo tarief omzeilen

Volgend jaar wordt een maximumtarief voor Wmo-voorzieningen ingevoerd van 17,50 euro per vier weken. Sommige gemeenten proberen dit zogenaamde abonnementstarief nu te omzeilen. Ieder(in), Patiëntenfederatie Nederland, Per Saldo en MantelzorgNL roepen de Tweede Kamer in een brief op om hier een stokje voor te steken.

Enorme verbetering

Het nieuwe tarief is vooral voor middeninkomens een enorme verbetering. Zij zijn vanaf volgend jaar veel minder kwijt aan eigen bijdragen dan voorheen. Gemeenten krijgen van het rijk geld om dit te financieren. Toch zijn er gemeenten die de invoering van het abonnementstarief proberen te omzeilen. Ze hevelen zorg en ondersteuning over naar de zogenaamde algemene voorzieningen, zodat daarvoor alsnog extra bijdragen kunnen worden gevraagd. De organisaties willen dat de  minister duidelijk uitspreekt, dat maatwerkvoorzieningen – zoals begeleiding en dagbesteding – altijd onder het abonnementstarief dienen te vallen.

Gebrek aan toezicht

Een ander belangrijk punt dat de organisaties aansnijden, is het gebrek aan toezicht op de uitvoering van de Wmo. Gemeenten blijken vaak belangrijke uitspraken van rechters te negeren, zelfs als het gaat om de Centrale Raad van Beroep. Dit komt mede doordat in veel gemeenten de tegenstem ontbreekt. Veel plaatselijke belangenbehartigers hebben het moeilijk en lokale media leiden een kwijnend bestaan. Volgens de organisaties moet het toezicht op het Wmo-beleid worden verbeterd waarbij ook de positie van de lokale belangenbehartiging wordt versterkt.

De Kamer spreekt op 26 september over de Wmo.

Meer informatie