Koplopergemeenten cliëntondersteuning bekend

  • Gepubliceerd: 13 juli 2017

Onafhankelijke cliëntondersteuning is een waardevol middel om te zorgen dat ondersteuning en zorg voor zoveel mogelijk mensen helder en toegankelijk is. Het draagt bij aan zelfredzaamheid en bewuste keuzes van mensen met een beperking en hun mantelzorgers.

Cliëntondersteuning zorgt bovendien voor een evenwichtig en goed voorbereid gesprek tussen gemeente, zorgvrager en mantelzorger.

Project Koplopers Cliëntondersteuning

De cliëntondersteuning is nog volop in ontwikkeling. Om die ontwikkeling een impuls te geven, voeren de VNG, Ieder(in) en de Koepel Adviesraden Sociaal Domein het project Koplopers Cliëntondersteuning uit. Doel is om cliëntondersteuning te laten uitgroeien tot een laagdrempelige en zinvolle voorziening. Dat gebeurt door gemeenten die vernieuwend bezig zijn in hun regio bij die ontwikkeling het voortouw te laten nemen.

Koplopergemeenten

De koplopergemeenten zijn nu bekend: Hoogezand-Sappemeer, Slochteren, Menterwolde (toekomstige gemeente Midden-Groningen), Meppel, Almelo, Ommen en Hardenberg, Almere, Amersfoort, Stichtse Vecht, Woerden, Amsterdam, Zaanstad, Den Haag, Deurne, Helmond en Maastricht. Het komend jaar gaan deze gemeenten met Movisie aan de slag met het ontwikkelen van diverse kennisproducten.

Aandacht cliëntondersteuning voor mantelzorgers

MantelzorgNL signaleert dat veel mantelzorgers niet weten dat zij ook gebruik kunnen maken van onafhankelijke cliëntondersteuning, bijvoorbeeld ter voorbereiding op het keukentafelgesprek. En vindt dit project daarom een goed initiatief, waarbij het belangrijk is dat ook de mantelzorger in beeld is. Staatsecretaris van Rijn zegt in de Kamerbrief van 27 juni dat ook cliëntondersteuning voor mantelzorgers zijn aandacht heeft. Hij zal hier MantelzorgNL bij betrekken om te zorgen dat mantelzorgers hierover beter geïnformeerd zijn.

Meer informatie