Mantelzorg en een pandemie

In de periode dat ik wethouder was kreeg ik trainingen in rampenoefeningen. Regelmatig gingen ze over een pandemie. Ik dacht heel naïef: 'Ach, zoiets kan toch niet echt gebeuren.' Wel dus. Velen met mij hebben dit onderschat. Ook afgelopen maanden hoorde je veel: “Het is toch niet veel meer dan een griep”. Het is moeilijk om nu wel op je inzicht te vertrouwen, want kennelijk is je voorstellingsvermogen over dergelijke rampen niet veel waard. 

Besturen is nu heel zwaar 

Ik sta niet graag in de schoenen van de politiek die nu heel ingrijpende keuzes moeten maken. Ook zij hebben geen zekerheid hoe maatregelen uitpakken. Ik mis de eensgezindheid bij sommige partijen, die nodig is om nu samen verantwoordelijkheid te dragen. Politieke spelletjes zijn nu echt niet gepast. 

Ik verwacht dat de wereld nooit meer hetzelfde wordt. We zullen anders gaan aankijken tegen volksgezondheid en meer gaan inzien wat werkelijk belangrijk is in het leven. De rust die wij nu ervaren, willen we straks misschien ook niet helemaal kwijt. 

Mooie initiatieven 

Gelukkig zie ik afgelopen week ook veel mooie dingen gebeuren. Onderwijs en werk kan ineens grotendeels digitaal. Zelfs de vrijdagmiddagborrel van mijn zoon is digitaal. Er zijn veel initiatieven om elkaar te helpen. Er wordt overal nagedacht om eenzaamheid te beperken. We realiseren ons ineens wat vitale beroepen zijn en er wordt terecht veel waardering uitgesproken voor de zorg. Ik mis alleen het applaus voor mantelzorgers. 

Mantelzorgers verdienen hulp en applaus 

Onlangs heeft MantelzorgNL aangegeven hoe mantelzorgers op dit moment in het nauw worden gedreven. De thuiszorg is drastisch verminderd en de dagopvang is veelal stopgezet. Mantelzorgers worden hierdoor extra belast en kunnen ook minder terugvallen op kinderen en andere familie die langskomen. Het is onduidelijk hoe lang dit gaat duren en hoe lang mantelzorgers dit kunnen volhouden. Er zijn ook lastige dilemma’s: Haal je je moeder van 95 die nog zelfstandig woont in huis of juist niet?Bezoeken aan dierbaren in verpleeghuizen mogen niet meer. Dit veroorzaakt veel leed bij mantelzorgers. Er wordt gepleit voor goede alternatieven en maatwerk. 

Wat kunnen we doen? 

MantelzorgNL biedt extra ondersteuning en heeft dagelijks contact met het ministerie van VWS. MantelzorgNL geeft op hun site extra informatie en ze zijn bereikbaar via een hulplijn. Aan mantelzorgers wil ik dringend vragen: Deel uw zorgen met naasten en kijk samen hoe u ontlast kan worden. Aan anderen wil ik vragen: Let op de mantelzorgers in uw familie en buurt en denk mee over tijdelijke oplossingen en geef hen aandacht en waardering. 

Alleen samen kunnen we deze moeilijke periode doorkomen. 

Elisabeth van Oostrum

Voorzitter Raad van Toezicht MantelzorgNL. 'De wereld van de zorg en mantelzorg verandert de laatste... Bekijk profiel en blogs