Mantelzorg voor dakloze vriendin

‘Ik wil een dakloze vriendin helpen en haar in de weekenden opvangen de komende maand. Klopt het dat dit mij m’n toeslagen kost en zij haar uitkering kwijt raakt?’.

Meneer zorgt al maanden voor mevrouw met af en toe een maaltijd, een luisterend oor en een douche. Het gaat hier om langdurige zorg voor iemand die meneer al kende uit zijn omgeving. Een bijzonder verhaal, dit is ook mantelzorg. Deze situatie is specifiek maar typeert ook een mooie mantelzorgrelatie die in andere vormen wel vaker voorkomt. Zoals opa of oma in huis nemen. De uitkomst van dit verhaal zal dan anders zijn, toch vertel ik graag over dit gesprek omdat de liefdevolle mantelzorg die meneer wil geven de basis is van alle mantelzorgers. Het willen zorgen, ondanks de valkuilen die je tegenkomt. Dat raakt.

Nu is het mijn beurt

Meneer is bevriend met deze dakloze vrouw die psychische problemen heeft. De vriendin accepteert nu sinds tijden hulp en wordt binnenkort opgenomen in een kliniek waar ze de komende maand doordeweeks terecht kan. Hier kunnen ze haar helpen met therapie en bekijken wat er na die maand nodig is. Misschien volgt dan een volledige indicatie of een verlenging. Om voor deze therapie in aanmerking te komen moet ze wel een adres hebben waar ze zich inschrijft en waar ze de vier weekenden terecht kan. Meneer wil haar reuze graag helpen: ‘Eindelijk zet ze een stap in de goede richting en accepteert hulp. Nu is het mijn beurt en moet ik haar helpen. Maar zodra ik haar bij mij thuis inschrijf, verliest ze dan haar daklozen-uitkering? En wat betekent het voor mijn AOW en pensioen en toeslagen? Ik wil alles regelen, maar waar begin ik?’. 

Hoe te regelen?

Zodra deze vriendin zich bij meneer inschrijft kan er wat veranderen. Ze hebben dan een gezamenlijk huishouden en dat kan gevolgen hebben voor de toeslagen (huur- en zorgtoeslag) en de AOW- en de daklozen- uitkering kunnen gekort worden. Omdat het gaat om een tijdelijke situatie wil de gemeente en de belasting hier misschien rekening mee houden. Meneer gaat uitzoeken wat voor hun de gevolgen zijn.

Waar meneer aan moet denken:

Toeslagen
Voor de toeslagen geeft u de wijziging door aan de belastingdienst.

AOW
Voor korte tijd, niet langer dan 3 maanden, iemand in huis nemen wordt niet gezien als samenwonen. Lees meer over AOW en alle regels

Uitkering van de gemeente

In dit geval is de daklozen- uitkering of de bijstandsuitkering door de gemeente verstrekt. Samenwonen kan gevolgen hebben voor deze uitkeringen. U kunt in overleg met de gemeente om de mogelijkheden te bespreken (als het bijvoorbeeld gaat om een tijdelijke situatie zoals hier kunt u vragen om vanwege de bijzonder situatie niet te korten op de uitkering). Lees meer over de regels omtrent de kostendelersnorm

Meneer gaat direct aan de slag en belt zo direct de gemeente om een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek over deze tijdelijke situatie en vraagt om behoud van uitkering. Ook belt hij de belasting om te vragen of hier ook rekening gehouden kan worden met deze tijdelijke situatie en hoe lang het duurt voor een wijziging verwerkt is, zodat hij weet waar hij aan toe is als hij de toeslag even moet missen. Vol goede moed om zijn vriendin verder te helpen geeft meneer aan dat hij terugbelt zodra hij weer vragen heeft.

Wilt u ook uw situatie met ons delen of reageren op deze situatie? Dat kan. Belt u ons op 030 - 760 60 55 van maandag tot vrijdag tussen 9.00-16.00 of mail ons op mantelzorglijn@mantelzorg.nl.

Mantelzorglijn

Medewerkers van de Mantelzorgijn voeren dagelijks verrassende, interessante, ontroerende en aangrij... Bekijk profiel en blogs