Mantelzorg: zorg (ook) goed voor jezelf!

  • Gepubliceerd: 2 december 2016

Wat zijn als ervaringsdeskundige jouw tips en adviezen voor prille mantelzorgers? Dat was de centrale vraag in de enquête die onlangs door WeHelpen, Zorgbelang Gelderland & Utrecht en MantelzorgNL was uitgezet onder mantelzorgers. De enquête bestond uit vijf open vragen. Ruim 50 personen reageerden op de vragenlijst. Ze gaven waardevolle tips en adviezen waar iemand die pas kort met de zorg voor een ander is geconfronteerd baat bij kan hebben.

Geef grenzen aan

‘Doe het niet alleen, en zorg tijdig voor ontspanning voor jouzelf.’, adviseert 80% van de respondenten. Aangevuld (26%) met ‘Geef je grenzen aan en zeg ook ‘nee’ waar nodig. ‘Zo blijf je op de been en voorkom je dat je straks zelf iemand nodig hebt die voor jou zorgt.

Schakel tijdig professionele hulp in

‘Beter dan denken aan wat er niet meer kan, is uitgaan van mogelijkheden, talenten en kansen. Maak gebruik van de beschikbare ondersteuning’, zegt 45% van de ervaren mantelzorgers aan prille mantelzorgers. Denk daarbij aan belangenverenigingen, MEE, casemanager, sociaal wijkteam, mantelzorgmakelaar, huisarts en maatschappelijk werk. Het lokale mantelzorgsteunpunt helpt je op weg en kan je naar de juiste partijen doorverwijzen.

Vraag om hulp en accepteer aangeboden hulp

‘Vraag en accepteer hulp vanaf het begin. Als je om hulp durft te vragen, zorg je samen.’ benadrukt 42% van de respondenten. Je denkt vaak ‘dat doe ik nog wel’, maar overbelasting sluipt heel langzaam je leven in. Biedt een buurman, schoonzus of iemand die u kent van het schoolplein aan om zaken voor u te regelen, kinderen met huiswerk te helpen of wat boodschappen te doen? Neem het gerust aan. Het geeft u ruimte voor andere dingen.

Maak uw hulpvraag concreet

We vroegen ervaren mantelzorgers naar de activiteiten waar ze graag (meer) hulp bij kregen, omdat zij er zelf niet aan toekwamen: Dit is de top vijf:

  • huishouden (39%)
  • onderhoud woning en tuin (29%)
  • boodschappen (25%)
  • regelzaken / administratie (22%) 
  • opvang / oppassen (22%)

Een beetje hulp van familie/vrienden of buren kan daarbij een groot verschil maken. Zoals een van de respondenten opmerkte: 'Het zijn altijd de kleine dingen die het doen.' Soms gaat het om zaken waar je zelf niet zo snel aan zou denken. 

Zoek contact met lotgenoten

‘Je komt ongemerkt in een totaal onbekende wereld terecht. Hoe langer je zelf zorgt zonder hulp van anderen, des te sneller ben je overbelast’, was een van de reacties. Ben dus open over het feit dat u mantelzorger bent. Zo kunnen andere mantelzorgers hun ervaringen en praktische tips met je delen. 18% van de ervaren mantelzorgers gaf dit als tip mee.

WeHelpen, Zorgbelang Gelderland & Utrecht  en MantelzorgNL ontwikkelen samen met andere partners een speciale digitale omgeving voor mantelzorgers. Met waardevolle informatie, hulpmiddelen zoals een checklist en contactmogelijkheden met ervaringsdeskundigen. Op die manier wordt het gemakkelijker om waar nodig een ander om hulp te vragen.