Mantelzorgboete voor AOW eindelijk van tafel

  • Gepubliceerd: 1 juni 2017

De mantelzorgboete is van tafel, dat zou staan in de voorjaarsnota die vandaag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Dit is goed nieuws want deze wet wordt al jaren doorgeschoven. Het grote politieke en maatschappelijk verzet door mantelzorgers en MantelzorgNL rondom deze omstreden wet heeft dus nut gehad.

Kostendelersnorm

Bij de kostendelersnorm, ofwel mantelzorgboete, wordt er vanuit gegaan dat als mensen samenwonen ze ook kosten besparen. Daarom zouden ouderen met een AOW uitkering die intrekken bij hun kinderen worden gekort op hun AOW uitkering. MantelzorgNL zegt precies het tegenovergestelde: als mensen voor elkaar willen zorgen moet je ze daarin ook stimuleren en niet financieel afstraffen. Die boodschap is nu dus doorgedrongen.

'Schaf ook de rest van de regeling af'

Deze afschaffing is goed nieuws voor mensen met een AOW uitkering, maar is al ingevoerd voor een aantal andere situaties. Bijvoorbeeld wanneer mensen met een bijstandsuitkering bij een kind of een broer/zus gaan wonen, worden zij op dit moment al gekort op hun uitkering. Liesbeth Hoogendijk: ‘Ik doe een appel aan de staatssecretaris van Sociale zaken: schaf ook de rest van de regeling af!’


Meer informatie