Mantelzorgers goed voorbereid naar keukentafelgesprek

  • Gepubliceerd: 10 maart 2016

Op mantelzorg.nl/keukentafelgesprek is vanaf vandaag een informatiemodule beschikbaar over het keukentafelgesprek. De informatiemodule is specifiek gericht op de mantelzorgers en helpt hen bij de voorbereiding op het onderzoek, dat de gemeente instelt na een Wmo-aanvraag. 

Uitgangspunt is dat het ondersteuningsaanbod van de gemeente voor de zorgvrager ook goed bij de mantelzorger moet passen. √Čn dat eventuele ondersteuning voor de mantelzorger zelf aan de orde komt. Alleen zo kunnen mantelzorgers langdurig en gezond hun mantelzorgtaken vervullen.

Inhoud module keukentafelgesprek voor mantelzorgers

MantelzorgNL ondersteunt de mantelzorger bij de voorbereiding op dit onderzoek. Dat doen we met: 

  • informatie en adviezen;
  • een filmpje waarin de gemeente het belang toelicht van de aanwezigheid van de mantelzorger;
  • persoonlijke ervaringen van mantelzorgers die een keukentafelgesprek hebben gehad;
  • een video van een keukentafelgesprek met bruikbare tips;
  • een lijstje met persoonlijke aandachtspunten die mantelzorgers mee kunnen nemen naar het gesprek.

Ook nuttig voor professionals

Graag nodigen wij u uit om de informatiemodule te bekijken. Uiteraard is het interessant om te zien met welke informatie en concrete handvatten mantelzorgers in de toekomst bij gemeenten aan tafel komen. Maar u kunt er, als beleidsmaker of gespreksvoerder, ook zelf uw voordeel mee doen. De informatiemodule geeft u informatie en praktische tips over hoe u gezamenlijk met de zorgvrager en de mantelzorger werkt aan een passend ondersteuningsaanbod. Een ondersteuningsaanbod waarin de belangen van alle drie (gemeente, zorgvrager en mantelzorger) zijn meegewogen en dat leidt tot een gezonde en langdurige situatie. 

Bekijk de module keukentafelgesprek