Meerdere gemeenten waarderen mantelzorgers met waarderingsplatform

  • Gepubliceerd: 15 april 2016

Wethouder Lavinja Sleeuwenhoek van gemeente Krimpenerwaard reikte op 14 april de eerste mantelzorgpassen uit. Zij zijn hiermee de zesde gemeente die gebruik maken van het waarderingsplatform voor mantelzorgers.

Het waarderingsplatform voor mantelzorgers bestaat onder andere uit een website en mantelzorgpas, die gemeenten in eigen huisstijl kunnen vormgeven. Het platform is ontwikkeld door MantelzorgNL en GROUPCARD. MantelzorgNL wil hiermee gemeenten helpen om vorm te geven aan de mantelzorgwaardering. GROUPCARD is de verbindende factor die overheidsinstanties, ondernemers en de lokale samenleving bij elkaar brengt. Zij gaan namens de gemeente op pad in de gemeente om ondernemers te betrekken bij de mantelzorgwaardering.

Mantelzorgers bereiken en waarderen

Wethouder Lavinja Sleeuwenhoek van de gemeente Krimpenerwaard licht toe waarom zij voor deze vorm van waardering hebben gekozen: "Mantelzorger zijn is geen keuze, dat overkomt je. De zorg lijkt zo vanzelfsprekend, maar kan enorm belastend zijn. Waardering kan helpen om het vol te houden, maar ondersteuning is net zo belangrijk. Om zoveel mogelijk mantelzorgers te kunnen bereiken en waarderen, hebben we besloten een waarderingspas aan mantelzorgers te verstrekken. Met de pas kunnen mantelzorgers bij diverse lokale winkels en voorzieningen in de gemeente Krimpenerwaard betalen."

Starttegoed, kortingen en website

Gemeenten kunnen een starttegoed op de pas zetten. Zo zet gemeente Krimpenerwaard een bedrag van 50 euro op de pas. Hiermee kunnen mantelzorgers bijvoorbeeld een bezoek aan de kapper of slager betalen, maar ook een avondje-uit gaan of een kopje koffie op een terras bestellen. Daarnaast is het voor partners mogelijk om korting of cadeautjes beschikbaar te stellen. Op hun website staat meer informatie over de pas en mantelzorgondersteuning: www.samenindekrimpenerwaardpas.nl

Betrokken ondernemers

Het waarderingsplatform komt tot stand in samenwerking met ondernemers uit de gemeente. "Dat maakt dat de gemeente en de ondernemers de hoogte van de waardering samen kunnen vermeerderen", aldus de wethouder van Krimpenerwaard. Nu al zijn er 50 bedrijven uit de gemeente aangesloten.

Waardeert u uw mantelzorgers al?

Er maken nu zes gemeenten gebruik van het waarderingsplatform: Deventer, Noordwijk, Westvoorne, Brielle, Hellevoetsluis en Krimpenerwaard. Op www.vanwaardevoorelkaar.nl vindt u meer informatie en praktijkvoorbeelden over het waarderingsplatform. 

Heeft u hulp nodig bij het opstellen van het beleid ten aanzien van mantelzorgwaardering? Begin mei brengt MantelzorgNL een handreiking voor gemeenten uit, waarin we handvatten geven en het perspectief van de mantelzorger inbrengen. Houd de website in de gaten.