'Moet ik kerst dit jaar maar overslaan?'

Hoi Ingrid,

De boom staat in de kamer en we hebben de kerststal opgezet. Maar de stemming zit er niet in: ik zie zó op tegen de feestdagen. Dat komt door vorig jaar. Door de depressie van mijn man, waren de feestdagen bepaald geen feest. Het lukte hem niet om naar de kerstviering op school te komen. Op kerstochtend had ik moeite om hem ‘s morgens uit bed te praten en ‘gezellig’ aan de ontbijttafel te krijgen. Het werd niet gezellig omdat hij zo’n negatieve uitstraling had:  Niks was goed, ook niet wat de kinderen deden. Aan het kerstdiner met de familie werd het nog erger, omdat hij meer dronk dan goed voor hem was. Het eindigde met ruzie en tranen.  Wat is jouw ervaring? Moet ik kerst dit jaar maar overslaan?

Hi Mirjam,

Kerst overslaan ga ik je van harte afraden. Vier Kerst op een manier die past bij jullie huidige situatie. Laat je niet leiden door hoe het hoort of moet, of hoe jullie het andere jaren deden. Ik heb jarenlang de familiebezoeken overgeslagen en Kerst met mijn eigen gezin in een hotel gevierd. Lekker overzichtelijk, weinig verplichtingen, weinig prikkels en toch samen. Het belangrijkste effect: we voelden ons allemaal tevreden en blij. De familie bezochten we op een ander moment. Ik zeg niet dat jij ook met je gezin naar een hotel moet gaan. Maar ga samen met je partner het gesprek aan: Wat is haalbaar, wat zijn elementen die jullie beide leuk vinden tijdens de feestdagen. Wat vroeger leuk was hoeft niet perse leuk of prettig te zijn in jullie huidige situatie.  Oh ja, en depressief zijn kost bakken energie dus geef je partner ook de ruimte om even ‘niets’ te moeten. En wat ga jij zelf doen deze dagen? Iets waar je blij van wordt, energie van krijgt? Bijvoorbeeld een wandeling maken alleen, of met een stapel tijdschriften op de bank. Trek ook je eigen plan tussen het ‘samen’ door, gun het jezelf!


Ik wens je fijne feestdagen!

Ingrid en Mirjam

Ingrid en Mirjam schrijven over hun ervaringen als partner van iemand met psychische klachten. De ee... Bekijk profiel en blogs