Mooie momenten cruciaal voor mantelzorgers

  • Gepubliceerd: 7 november 2017

Ruim 80% van de mantelzorgers geeft aan dat de mooie momenten in het zorgen voor een ander (zeer) belangrijk zijn om de mantelzorg vol te kunnen houden. Dit blijkt uit onderzoek van het Nationaal Mantelzorgpanel. MantelzorgNL organiseert aanstaande vrijdag voor de 20ste keer de Dag van de Mantelzorg die in het teken staat van mooie mantelzorgmomenten.

'Hier doe ik het voor'

Een grote glimlach, elke ochtend even samen dansen of als je zoontje zegt dat je de beste moeder van de wereld bent. Het zijn die momenten waarvan de mantelzorger weet: hier doe ik het voor. Ruim 90% ervaart mooie mantelzorgmomenten en ruim 80% heeft ze ook nodig om de mantelzorg vol te kunnen houden. Mantelzorgers geven zelf ook aan invloed te hebben op het aantal mooie momenten dat ze beleven. Door bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat je zelf goed uitgerust bent, maar ook door te kijken wat er binnen bepaalde grenzen nog wél mogelijk is.

Trots

Mantelzorgers zorgen voor het overgrote deel voor hun naaste omdat ze het zelf graag willen doen voor die persoon of omdat ze het vanzelfsprekend vinden om te doen. Ongeveer 4/5 van de mantelzorgers is in ieder geval soms, meestal of zelfs altijd trots op zichzelf. Bijvoorbeeld doordat ze zien dat zij het verschil kunnen maken of dat zij door hun inzet vooruitgang zien bij degene voor wie ze zorgen.

Onthulling Nationaal mozaïek

MantelzorgNL verzamelde samen met Antje Monteiro de afgelopen zes weken in totaal ruim 150 mooie mantelzorgmomenten in tekst en beeld op hun website. Momenten van ontroering, humor of een klein gebaren met een grote impact. Ook de positieve invloed van huisdieren kwam opvallend vaak naar voren. Aanstaande vrijdag zal Antje Monteiro tijdens een lunch met ruim 100 mantelzorg het Nationaal mozaïek van mooie Mantelzorgmomenten onthullen. Het mozaïek bestaat uit al die ingezonden foto’s die zich omvormen tot één totaal beeld dat symbool staat voor de mooie mantelzorgmomenten die Nederland rijk is.

Meer informatie