Op vakantie!

  • Gepubliceerd: 22 maart 2018
  • Maike

Jippie, het is weer tijd om de vakantie uit te zoeken! Met een blij gevoel bedenken we waar we allemaal wel heen zouden willen en met deze wensenlijst duik ik het internet op. Ik zal eens een mooi vakantieplekje uit zoeken, ik heb er helemaal zin in. Kopje thee erbij, pot met paaseitjes… ik ben er klaar voor.

We zoeken een huisje, liefst in Italië, met zwembad. Ik begin bij mijn favoriete sites waar vakanties worden aangeboden. Beide websites hebben een vinkje ‘rolstoeltoegankelijk’, top, dat vergemakkelijkt het zoeken.

Prachtige villa

Al snel stuit ik op een prachtige villa in het Italiaanse land, kleinschalig, met zwembad. Ziet er top uit. Maar als ik de foto’s bekijk, zie ik dat de ingang van de villa bestaat uit een hoge trap. Ik scan alle foto’s door en nog een keer en kan toch echt geen lift ontdekken of een route waarbij je de trap niet nodig hebt. Uiteindelijk besluit ik een mail te sturen.

En dit krijg ik als antwoord: “De accommodatie zelf heeft niet veel trappen. De deuren van de accommodatie zijn ook breed genoeg zodat je er zo makkelijk doorheen kan met je rolstoel. Wel heb je een trap om de accommodatie binnen te komen. Is de trap om de accommodatie binnen te komen een probleem?”

Trap

Dit is maar één voorbeeld van waar je tegen aan loopt bij het zoeken van een geschikte vakantielocatie. En ja, een trap is een probleem als je in een rolstoel zit. Ik bedoel, dit was niet een kwestie van twee treetjes he, dit waren gewoon 15 treden van een oud Italiaans landhuis.

Andere voorbeelden die ik tegenkom: helemaal geen aangepast huis; bij de voordeur ligt een hellinkje zodat je de drempel over kan maar slaap- en badkamer zijn gewoon op de 1e verdieping alleen te bereiken via de trap… etc. De voorbeelden zijn legio.

‘Rolstoeltoegankelijk’

Kortom – als ik op een vakantiesite ‘rolstoeltoegankelijk’ aan vink, moet ik alsnog elke foto helemaal onderzoeken: is er een trap binnen of buiten, ligt er alleen maar grind rondom het gebouw, is er genoeg ruimte in de badkamer, is er een douchestoel, etc. En werkelijk waar: 90% van de zogenoemde rolstoeltoegankelijke accommodaties valt alsnog af.

Ik zou echt willen pleiten voor een keurmerk. Als we in Europa dan zo pro-toegankelijkheid zijn, laten we er dan een keurmerk aan hangen. Zodat ik in de toekomst weet dat wanneer ik het vinkje aanzet, ik ook daadwerkelijk een accommodatie vind die toegankelijk is.

Yurt in Noord-Frankrijk

Het lol in zoeken naar vakanties was me echt even ontgaan. Er staan wel een paar mogelijkheden op het lijstje nu. En die yurt in Noord-Frankrijk waar we vorig jaar waren, daar willen we ook wel naar terug. Kortom – nog genoeg om over te dromen. Wat het uiteindelijk wordt lees je vast wel in een volgend blog.

Maike

Ik ben Maike. Ik werk als consultant, ben creatief en nieuwsgierig naar de wereld. Sinds 4 jaar heef... Bekijk profiel en blogs