Overprikkeld!

  • Gepubliceerd: 8 februari 2018
  • Miranda

Ik ben er pas achter hoeveel prikkels er zoal op een dag zijn. Als je kinderen met autisme hebt leer je je daarin te verplaatsen.

Wij kunnen in ons hoofd geluiden en gebeurtenissen filteren en uitzetten. Mijn kinderen kunnen dat niet. In het koppie van mijn dochter bijvoorbeeld, kunnen gebeurtenissen op school, emoties, beelden, geluiden, geuren en soms ook smaken, gedurende de hele dag binnenkomen als een onoverzichtelijke brij.

Kinderen met autisme kunnen dit niet, filteren en dingen uitzetten. Al deze dingen stapelen, en zo raken mijn kinderen al snel overprikkeld. Zodra dit gebeurt, is het heel belangrijk om ze als het ware te resetten. Rust te geven.

Voor mij als ouder is dit zwaar, het vraagt veel. Rust en veel structuur aanbrengen. Je moet zelf rustig zijn en blijven. En rust uitstralen. Troost bieden, huilbuien opvangen. Rustig praten. Zo lukt het vaak om de overprikkeling om te draaien. Je probeert om rust in het hoofd te krijgen en zet daarbij je eigen emoties uit.

Het lukt me iedere keer om die rust voor mijn kinderen te creƫren. Maar het kost me veel. Daarna is het tijd voor mij om te resetten. En mijn rust te zoeken. Op te laden.

Miranda

Miranda is getrouwd en is zzp'er in de zorg. Zij is mantelzorger voor haar twee kinderen van 12 en 1... Bekijk profiel en blogs