Psychische klachten zijn aan de buitenkant niet te zien.

Hi Mirjam,

Hoe gaat het met jou? En dan bedoel ik ook echt: ‘Hoe gaat het met jou?’ Ik ben benieuwd en wil het echt van je weten, ook als het even minder is. Want soms kun je zo teleurgesteld raken in die vraag “Hoe gaat het met je?’ Oké, in de supermarkt of bij een kennis geef ik altijd het gewenste en makkelijk antwoord: dat het goed met mij gaat. Maar laatst zat ik op een terras met een vriendin, en er is was tijd en ruimte voor een écht gesprek. Ze stelde me  ‘de vraag’ en ik gaf eerlijk antwoord. Iets in de trant van: nou het gaat allemaal best moeizaam thuis, samenleven met iemand met een depressie vind ik niet altijd makkelijk. De reactie van mijn vriendin?  “Ik zag jouw man laatst nog op de verjaardag van Corine, en hij was heel vrolijk hoor.” We praten nog wat heen en weer en ik kreeg steeds meer het gevoel dat ik haar moest overtuigen dat het thuis niet zo goed gaat. Ik verschoof het onderwerp, naar de vakantie….  Lekker veilig.
Toch baal ik, ik had behoefte om erover te vertellen. En stiekem ga ik twijfelen aan mijzelf: stel ik me misschien een beetje aan?

Hoi Ingrid,

Zo herkenbaar! En wat een  verschil met de tijd dat ik voor mijn moeder zorgde, die een ALS had. Kwam ik toen vrienden en bekenden tegen, dan maakten ze vaak even tijd voor mijn verhaal. Want iedereen zag dat het niet goed met mijn moeder ging, en begreep ook dat dat iets voor mij betekende. Maar met een psychische zieke partner is dat een ander verhaal. Psychische klachten zijn aan de buitenkant niet te zien. Niemand ziet jouw partner zoals jij hem ziet . Is het een slechte dag, dan blijft hij thuis. Is het een betere dag, dan pept hij zichzelf op om zich van zijn beste kant te laten zien waardoor iedereen denkt dat het meevalt. Omdat vrienden en familie nooit direct te zien krijgen hoe het gaat, kunnen ze ons het gevoel geven dat we overdrijven.
Niet aan jezelf gaan twijfelen hoor! Ik zou eerder aan een select groepje vrienden het echte verhaal vertellen: wat de invloed op jouw leven is van de ziekte van je partner. Wanneer je er behoefte aan hebt kun je je verhaal bij hen vertellen. En bij mij kan het natuurlijk altijd.

Ingrid en Mirjam

Ingrid en Mirjam schrijven over hun ervaringen als partner van iemand met psychische klachten. De ee... Bekijk profiel en blogs