SCP: mantelzorger nog te weinig in beeld bij keukentafelgesprek

  • Gepubliceerd: 25 oktober 2017

Voor de mantelzorgers die aanwezig zijn bij een keukentafelgesprek is weinig aandacht. Meestal komt niet aan bod wat de mantelzorger doet en wat de impact van het zorgen op hun leven is. Dit blijkt uit het SCP-onderzoek Zicht op Wmo, ervaringen van melders, mantelzorgers en gespreksvoerders, dat vandaag wordt gepubliceerd.

Ondersteuning

Zes van de tien mantelzorgers geeft aan ondersteuning nodig te hebben, maar deze niet te ontvangen. De belangrijkste reden dat mantelzorgers geen ondersteuning hebben is dat ze niet weten waar ze terecht kunnen.

Tweederde van de mantelzorgers geeft daarnaast aan dat hun grenzen in het geven van hulp zijn bereikt en willen of kunnen niet meer hulp geven  dan ze nu doen.

Conclusie

De centrale rol van mantelzorgers om professionele ondersteuning uit te stellen kan alleen als de mantelzorger wordt ondersteund en niet wordt overvraagd. Wanneer gemeenten geen oog hebben voor mantelzorgers vormen overbelasting en overvraging een risico.

MantelzorgNL is het eens met deze conclusie. Dit onderzoek toont aan hoe belangrijk het is dat de gemeente aandacht heeft voor de mantelzorger. En dat u als  mantelzorger weet waar u ondersteuning kunt krijgen.

Goed voorbereid het gesprek in

Wilt u zich voorbereiden op het gesprek met de gemeente? Bekijk dan de module keukentafelgesprek op onze website, met informatie over onafhankelijke cliĆ«nt ondersteuning, tips en handige voorbereidingsvragen.

Meer informatie