'Susanne, hoe moet ik dat straks gaan betalen, als ik in een verpleeghuis lig?'

  • Gepubliceerd: 14 juli 2016
  • Susanne

Door de langdurige opnames kwamen er kosten in het leven van mijn pap bij. Zoals de stoma-materialen, de taxiritten, de verpleegtehuisopnames, de extra ziektekosten vanuit de zorgverzekering. Ik wist voorheen helemaal niet dat je een verpleegtehuis ook moest betalen. Ook op het gebied van kosten ontdekten wij samen nieuwe onmogelijkheden en mogelijkheden.

‘Susanne, ik heb een hoge rekening gekregen van de zorgkosten, hoe moet ik dat nu gaan betalen?’

Vanaf het moment dat mijn pap ziek was geworden, had ik de bevoegdheid tot zijn financiën. Wat betekende dat ik direct zijn financiën kon overnemen indien nodig.

Voor mij voelde het in het begin vervelend om mijn pap zorgen te zien maken over zijn financiën. Ik wilde alleen maar dat mijn pap de rust had om te herstellen. Er zijn momenten geweest dat ik zijn rekeningen kon voorschieten of ik zorgde ervoor dat hij nieuwe kleding en pyjama's had. Ook ben ik gaan kijken naar zijn vaste maandelijkse lasten. Wat was overbodig geworden en kon hij op gaan bezuinigen? Als je meer in een ziekenhuis/ verpleegtehuis woont, dan dat  je thuis bent, dan zijn er stiekem overbodige kosten. Zo zorgde ik bijvoorbeeld dat de verwarming in mijn pap zijn huis uit stond. Dat scheelde toch in de kosten. Over alles ging ik met mijn pap in gesprek. Ik wilde niets overnemen, nee. Wat je zelf kunt dat doe je zelf. Gelukkig wilde mijn pap dat ook.
Doordat wij dit samen deden, kon ik mijn pap zijn financiële zorgen een beetje wegnemen.

Uit financieel, praktisch oogpunt en in belang van zijn gezondheid ben ik uiteindelijk met mijn pap in gesprek gegaan over een verhuizing. Zijn woning had behoorlijke hoge vaste lasten en was te groot geworden voor hem alleen. Hij woonde ongeveer 20 minuten bij mij vandaan. Na weer een aantal slechte maanden kwam het moment waarop mijn pap aan mij vroeg of ik voor hem een nieuwe woning bij mij in de buurt wilde gaan zoeken. Alles ben ik gaan uitzoeken. Via internet, maar ook brieven verzenden, mailtjes versturen en gaan bellen naar de zorginstellingen en de verhuurbedrijven van seniorenwoningen.

Financieel ben ik gaan uitzoeken wat de kosten van senioren en verzorgingswoningen waren. De kostn voor  de thuiszorg in kaart brengen. Welke kosten worden voor thuiszorg vergoed vanuit de verzekering. Is er vanuit de Gemeente nog een tegemoetkoming mogelijk? Kan de Gemeente de stomatafel plaatsen? Mag mijn vader de stomatafel mee verhuizen vanuit zijn oude woning of zitten daar dan weer kosten aan verbonden. Alle instanties belde ik af.  Al snel was duidelijk dat mijn pap er op alle gebieden op vooruit zou gaan.

En zo vond ik via een regionale zorginstelling een leuke senioren woning met thuiszorg voor mijn pap. Op nog geen vijf minuten fietsen van mijn eigen huis, dat was de bonus. De dag dat ik samen met mijn papa ging kijken naar de vrijgekomen woningen is een van de mooiste en bijzondere momenten van deze afgelopen jaren geworden.

‘Papa wat vind je d'r van?’
‘Susanne die benedenwoning vind ik wel wat, maar zou ik dat kunnen betalen? Hoe moet ik dat doen met de verhuizing Susanne, ik kan dat toch niet betalen allemaal?’
‘Papa dat regel ik allemaal voor jou, ik regel de verhuizing, ik regel meubels voor jou, ik zorg ervoor dat alles wat weg kan naar de stort wordt gebracht en ik ga alles voor jou poetsen en inrichten’. ‘We gaan samen even kijken wat alles kost en dan spring ik bij waar nodig papa’.

Mijn papa begint te huilen. Tranen van opluchting, blijdschap en dankbaarheid.
Ik huil met hem mee.

Susanne

Susanne is negen jaar mantelzorger geweest voor haar vader. Tot aan zijn overlijden. Zij is een trot... Bekijk profiel en blogs