Vaderdag

  • Gepubliceerd: 22 juni 2017
  • Yolanda

Vaderdag

Lieve Floortje,

Sinds jij geboren bent, vieren we Vaderdag. Nooit groots en meeslepend, wij zijn van de nuchtere generatie die deze dag meer als een commercieel  feest ziet. En jij bent, met ons, ook niet commercieel. Iedere Vader- ( en Moederdag) krijgen wij van jou een geknutseld cadeautje, dat op het Kinderdagcentrum samen met jou gemaakt is. Jouw gezicht, als papa het cadeautje uitpakt, het grappige  gedichtje voorleest  en je enthousiast bedankt, is het mooiste cadeau. Jij straalt van oor tot oor en bent je zeer bewust van dat jij iets heel moois voor papa hebt gemaakt.

Jij hebt ons tot vader en moeder gemaakt. De liefde die jij hebt losgemaakt is onmetelijk groot en van te voren niet in schatten. Dat die liefde ook meteen tot grote kwetsbaarheid zou leiden, hadden we ook niet zo voorzien. Zeker toen bleek dat jouw kwetsbaarheid veel groter was omdat je Rett syndroom hebt. We vormden een cirkel van liefde en zorg om jou heen. Die groeide omdat jouw broer en zus ook in onze liefdescirkel werden ingesloten.

Die cirkel heeft heel wat moeten doorstaan. Er kwamen barsten in en soms dreigde de cirkel verbroken te worden.  Soms leek jij aan onze liefde en zorg niet voldoende te hebben en uit de cirkel te gaan ontsnappen. Soms konden papa en mama de liefde en zorg niet goed samen delen en ontstonden er barsten. Soms was de druk van buitenaf  op onze cirkel zo groot dat hij het niet leek te houden. Voor papa hadden die invloeden van buitenaf de meeste impact, want naast de zorg en verantwoordelijkheid voor ons gezin was er ook zijn bedrijf. Papa maakt lange dagen op zijn werk en als hij thuis komt liggen er geen pantoffels of krant op hem te wachten. Hier is altijd iets te doen.  Naast alle huis-tuin-en-keukenklussen die hij altijd weer op- en aanpakt, sta jij op nummer één, iedere dag weer. Omdat jij volledig afhankelijk bent van zorg, moet er altijd iemand bij jou zijn. Papa doet je in bad, leest je voor, verschoont je luier, loopt met je, repareert je rolstoel, geeft je medicijnen, bouwde een aanbouw zodat je beneden kan slapen en badderen, gaat met je fietsen of de boodschappen doen, zit met je te kroelen op schoot. Jij bent hem nooit teveel. Nooit! Papa vindt het altijd fijn met jou. Natuurlijk is hij er, net zo liefdevol,  ook voor je broer en zus.

Die cirkel is door de jaren heen nog steeds rond en intact. Rondom de butsen en barsten zie je nog steeds glans. Ons gezin is door al die woelige jaren heen bij elkaar gehouden door de cirkel van liefde. Dat kan alleen als je er allebei voor gaat. Het feit dat papa nooit wegloopt voor zijn verantwoordelijkheid en nooit opgeeft maakt hem de ‘man of the match’. Of in MantelzorgNL-termen ‘de perfecte mantelzorger ‘.  Eén die zonder te zeuren, alle ballen omhoog weet te houden en alle taken weet te combineren.

Lieve Floortje, voor jou ( en je broer en zus)  is papa de beste vader die ik me kan wensen. De enige met wie ik onze cirkel kan vormen die bestand is tegen alle invloeden die we in ons leven tegenkomen. Een papa om van te houden. En dat doe jij. Want ook al kan je niet  praten, met je stralende ogen zeg je iedere dag hoeveel je van hem houdt. Daarmee ben jij de grootste verbindende factor in onze levens- en liefdescirkel.

Dit is de laatste blog die ik voor MantelzorgNL schrijf. Met veel plezier heb ik bijgedragen aan de beeldvorming van mantelzorg. Met onze lieve Floortje als middelpunt. Floortje die naast geluk ook heel veel zorg met zich meebrengt. Ik hoop dat ik heb meegegeven dat de zorg voor Floortje ons nooit teveel is, maar dat veel zaken om de zorg heen, het juist complex en ondoorzichtig maken.  Dat maakt ons, naast ouders en broer en zus, mantelzorgers. Niet een naam die wij met trots dragen. Wel een functie die veel regeltaken en frustraties met zich meebrengt. En dat is jammer, want daardoor hebben we minder tijd en energie om liefdevol voor onze dochter te zorgen. Gelukkig zijn wij samen sterk genoeg om die last te dragen en kunnen we samen blijven genieten van onze lieve Floortje.

Met een liefdevolle groet,
Yolanda van Boven.

Yolanda

Yolanda schrijft aan haar oudste dochter Floortje ( 17 jaar ) en geeft zo een kijkje in hun bijzonde... Bekijk profiel en blogs