Vakantie is hard werken

Hoi Ingrid!

Om ons heen is iedereen bezig met vakantie: plannen maken, voorpret… Als ik terugdenk aan onze vakantie van vorig jaar, krijg ik al pijn in mijn buik bij... Vroeger deden we zulke leuke dingen samen, maar sinds hij aan depressies lijdt, is vakantie gewoon hard werken: de sfeer goed houden, mijn partner activeren om uit bed te komen en ‘gezellig’ mee te doen, zorgen dat hij niet teveel drinkt, en ’s avonds eindeloos luisteren naar dezelfde verdrietige verhalen.

Toch zijn wij allemaal aan vakantie toe: even ertussenuit, juist in deze situatie. Hoe zorg jij dat vakantie ook echt vakantie is?

Hi Mirjam!

Tja, vakantie…. Alleen het woord al roept gemengde gevoelens op. Als we ‘zomaar’ gaan, loopt het zeker uit op een teleurstelling, voor ons allemaal. Ik heb vaak mijn neus gestoten, maar stap voor stap doe ik het ieder jaar een stukje beter. Zo pak ik het aan:

  • Ik zoek de accommodatie met nog meer zorg uit dan anders: een ruim huis, zodat we af en toe in verschillende ruimtes kunnen zijn, en wij er minder last van hebben als hij in bed ligt midden op de dag. Dat is duurder natuurlijk, maar dan ga ik liever wat korter in een groter huis, dan 3 weken op elkaars lip, tot we elkaar de tent uit willen vechten.
  • Ik plan na twee elke dagen met z’n allen één dag voor mij met de kinderen. Dat geeft hem de kans om uit te rusten, en ons om even vrij te kunnen ademen. We doen dan dingen, waar hij geen puf voor heeft: een klimpark, een zwembad, een stad bekijken, een pretpark. De dagen met z’n allen gaan we wandelen, fietsen en spelletjes doen. 
  • Iedere ochtend doe ik alléén de boodschappen, en trakteer mezelf na afloop op een cappuccino. Dat is míjn moment. Zo houd ik het vol.
  • Ik maak voor we weggaan duidelijke afspraken over de dingen die de sfeer kunnen beïnvloeden: overdag slapen, samen eten, alcoholgebruik etc. Daar houd ik mijn partner ook aan, hoe lastig dat ook is.
  • Tenslotte: ik verwacht niet teveel van onze gezinsvakanties. Dat klinkt akelig, maar is de realiteit. Vakantie met een partner die psychische klachten heeft (en kinderen) is meestal hard werken. Ik houd het kort, één of anderhalve week. Zo blijft er ook geld en tijd over om af en toe alleen of met de kids een weekendje weg te gaan.

Ik hoop dat je, misschien mede door mijn tips, een leuke vakantie hebt.

Ingrid en Mirjam

Ingrid en Mirjam schrijven over hun ervaringen als partner van iemand met psychische klachten. De ee... Bekijk profiel en blogs