Veel aandacht voor respijtzorg en cliëntondersteuning in mantelzorgdebat

  • Gepubliceerd: 15 maart 2018

Vandaag debatteerde de Tweede Kamer over Wmo en mantelzorg. Met daarin veel aandacht voor respijtvoorzieningen en cliëntondersteuning. In aanloop naar dit debat stuurde MantelzorgNL een brief naar de Tweede Kamerleden, om aandacht te vragen voor respijtvoorzieningen. 

Respijtcoördinatoren

De respijtcoördinatoren waar MantelzorgNL voor pleit in de brief, kwam veelvuldig ter sprake tijdens het debat. En ook het NRC had aandacht voor het plan van MantelzorgNL. 

In het regeerakkoord is 10 miljoen euro gereserveerd voor respijtzorg. Het debat draaide om de vraag hoe dat geld het beste uitgegeven kan worden. Want hoe kan het aanbod van respijtzorg beter afgestemd worden op de vraag? Er wordt immers maar weinig gebruik van gemaakt op dit moment. 

Nog veel te verbeteren

Zowel de Tweede Kamer als minister De Jonge delen met elkaar de conclusie dat er nog een hoop verbeterd kan worden in de respijtzorg. 

‘Het is al een tijd bekend dat er veel overbelaste mantelzorgers zijn, maar er gebeurt nog te weinig om hen te ondersteunen’, aldus de minister. 

Vindbaarheid en aanbod

Vooral de vindbaarheid en het aanbod zijn punten waar zowel Kamerleden als de minister zorgen over hebben. De minister zal het idee over de respijtcoördinatoren meenemen in de verdere uitwerking van zijn plannen rondom respijt. In mei verwacht hij deze plannen te presenteren.  MantelzorgNL blijft betrokken bij deze plannen, onder andere via het Langer Thuis programma van het Ouderenpact. 

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Vindbaarheid was ook een zorg van de Tweede Kamer en de minister wanneer het gaat om onafhankelijke cliëntondersteuning. Ook daar is extra geld voor beschikbaar deze kabinetsperiode. Het debat draaide vooral om de vraag hoe de verschillende doelgroepen aanspraak kunnen doen op verschillende vormen van ondersteuning. Het is belangrijk dat ook aan mantelzorgers passende cliëntondersteuning geboden wordt. MantelzorgNL zal daar de komende tijd aandacht voor blijven vragen. 

Meer informatie

Wilt u het debat terugkijken? Dit kan via de volgende link: