Nieuws

Voorwaarden zorgverzekeringen onduidelijk voor mantelzorgers

Mantelzorgers die denken dat zij met een aanvullend pakket goed verzekerd zijn voor vervangende zorg kunnen in 2020 tegen een teleurstelling aanlopen. De voorwaarden lijken duidelijk, maar zijn het niet en bovendien moeilijk vindbaar.

Dit concludeert MantelzorgNL na bestudering van de nieuwste aanvullende pakketten van zorgverzekeraars.

Vormen van mantelzorgondersteuning

De meeste zorgverzekeraars bieden in hun aanvullende pakketten verschillende vormen van mantelzorgondersteuning.

Denk aan:

  • vervangende zorg (respijtzorg) zodat de mantelzorger er even een weekje tussenuit kan
  • cursussen speciaal voor mantelzorgers
  • de inzet van een mantelzorgmakelaar die helpt bij regelzaken

Weinig keuze, moeilijk vindbaar

MantelzorgNL bestudeerde de nieuwste pakketten van zorgverzekeraars door de ogen van de mantelzorger.

Daaruit blijkt dat er weinig keuze is qua aanbod. En dat de voorwaarden voor met name vervangende zorg en de mantelzorgmakelaar beperkend werken en vooral moeilijk vindbaar zijn

Aan de Mantelzorglijn hoort MantelzorgNL wel vaker dat mantelzorgers in de praktijk met lege handen staan.

Verdiep je in de voorwaarden

De belangenvereniging raadt Mantelzorgers aan om zich goed in de voorwaarden te verdiepen en bij twijfel contact op te nemen met de Mantelzorglijn.

Verzekeraar versus gemeenten

In een aantal verzekeringen staat expliciet vermeld dat alleen vervangende zorg of een mantelzorgmakelaar wordt vergoed als deze niet door de gemeente wordt vergoed. Dit leidt tot onzekerheid, concludeert MantelzorgNL omdat de mantelzorger voor uitkering van deze verzekering afhankelijk is van een derde partij.

Want als de gemeente bijvoorbeeld wel respijtzorg biedt, maar niet die vorm waar de mantelzorger behoefte aan heeft, kan hij dan rekenen op de zorgverzekeraar? Dat is onduidelijk.

Liesbeth Hoogendijk, bestuurder MantelzorgNL:

‘Je betaalt voor een verzekerd recht, zonder vooraf te weten of je er recht op hebt. Wij weten dat mantelzorgers juist een aanvullend pakket nemen om verzekerd te zijn van vervangende zorg als zij op vakantie willen en dan blijkt pas achteraf dat je niet aan de voorwaarden voldoet.’

Financiële houdbaarheid

Richting 2040 moeten we met minder mantelzorgers meer zorgvragers ondersteunen. Dit blijkt uit recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Dit als gevolg van de vergrijzing. In een ander onderzoek pleit het SCP er vanuit financiële houdbaarheid van de zorg tevens voor om mantelzorgers zo goed mogelijk te ondersteunen.

Hoogendijk:

‘Voorkomen van overbelasting moet topprioriteit zijn. Vervangende zorg is essentieel en moet goed voorhanden zijn, zeker als je er een verzekering voor afsluit.’

Meer informatie