Zorgt u voor een ongeneeslijk zieke naaste in de laatste levensfase?

  • Gepubliceerd: 20 juli 2017

In ons land geven ongeveer 300.000 mensen mantelzorg aan een ongeneeslijk zieke naaste in de laatste levensfase. Zorgt u ook voor een ongeneeslijk zieke naaste, of heeft u dit gedaan? MantelzorgNL is benieuwd naar uw ervaring. Wat is of was uw behoefte aan ondersteuning tijdens deze fase?

Uw ervaring draagt bij aan een passend ondersteuningsaanbod

Door deel te nemen geeft u MantelzorgNL en VUmc inzicht in de ondersteuningsbehoefte van mantelzorgers die voor iemand zorgen in de laatste levensfase. Met deze
informatie gaan wij thuiszorgprofessionals en vrijwilligers trainen. Op die manier kunnen zij hun ondersteuningsaanbod aanpassen aan de verschillende
ondersteuningsbehoeften van mantelzorgers. Ook gebruikt MantelzorgNL de inzichten om meer bekendheid te geven in Nederland over mantelzorg in de laatste levensfase.

Wie kan meedoen?

U kunt meedoen aan een groepsgesprek als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U zorgt of heeft gezorgd voor iemand in de laatste levensfase (met een diagnose zoals ongeneeslijke kanker, chronische longziekte, hartfalen, dementie, een beroerte of progressieve neurologische aandoeningen zoals ALS).
  • Uw naaste is thuiswonend of was dat op het moment dat u mantelzorg gaf.
  • De gegeven mantelzorg is niet langer dan 3 jaar geleden.

Aanmelden

Heeft u belangstelling om deel te nemen aan een groepsgesprek? Mail dan naar Femmy Bijnsdorp via f.bijnsdorp@vumc.nl. Zij stuurt u vervolgens per e-mail een uitgebreide informatiebrief.

Zo werkt het

Als u zich aanmeldt voor een groepsgesprek vragen wij u eerst online een aantal vragen over uw achtergrond te beantwoorden. Bijvoorbeeld over uw familierelatie met de zieke, of u met de zieke woont/woonde en uw leeftijd. Tijdens
het groepsgesprek leggen wij u een aantal stellingen voor over uw ervaringen en eventuele ondersteuningsbehoeften. Deze kunt u rangschikken naar belangrijkheid. Vervolgens vragen wij u om uw keuze toe te lichten.

Wanneer

Deelnemen aan een groepsgesprek kan op:

  • maandag 28 augustus om 14.00 uur
  • donderdag 31 augustus om 11.00 uur (inclusief lunch)

Wilt u wel graag deelnemen maar kunt u niet op deze data? Geen probleem, dan kijken we samen naar welke datum er wel mogelijk is. Meld u dus gewoon aan.

De groepsgesprekken worden uitgevoerd door Femmy Bijnsdorp (VUmc), namens de projectgroep van MantelzorgNL, NIVEL, VPTZ, Actiz, KBO-PCOB en V&VN. Voor deelname aan een groepsgesprek krijgt u van ons een cadeaubon van € 25 als dank voor uw medewerking. Ook vergoeden wij uw reiskosten.

Vragen

Heeft u vragen over het onderzoek? Ook dan kunt u contact opnemen met Femmy Bijnsdorp. Dit kan per e-mail f.bijnsdorp@vumc.nl of telefonisch via 020-4448369/06-29342405 op maandag tot en met donderdag tijdens kantooruren.