Graag advies in onze situatie

  • Grietje op 27 okt. 2016
  • Aantal reacties: 2
  • Laatste reactie: 21 nov. 2016
Hallo lezers,

Ik zou graag wat advies willen in hoe en wat rondom mantelzorg. Door de veranderingen in wet- en regelgeving en je overal zelf maar achter moet komen vind ik het vrij lastig om te bevatten wat wel en niet mogelijk is.

Mijn man heeft sinds ruim 10 jaar de diagnose MS. Per maart 2017 is hij 80-100% arbeidsongeschikt en zal hij een WIA- uitkering gaan ontvangen. Momenteel is hij merendeels thuis en werkt af en toe een aantal uur in de week. Dit zal veranderen vanaf maart volgend jaar dus.
Nu zorgt hij/ wij al een jaar voor zijn moeder die in een andere gemeente woont. Zij heeft COPD fase 4 en krijgt thuiszorg voor in / uit bed brengen, wassen en steunkousen. Ze heeft ook een schoonmaakster die de was doet en af en toe een boodschap voor haar doet. Weet niet zeker of ze dit prive of uit PGB betaald.
Mijn man gaat drie keer in de week naar haar toe om boodschappen te doen, de post te behandelen, telefoontjes te plegen, de tuin te doen. Dan kleine dingen als uitleggen van tv, telefoon, bed verplaatsen en ga zo maar door. Kortom, het kost veel (reis) tijd.
We zijn bezig voor Wet Langdurig Zorg en haar in een verzorgingshuis te krijgen.
Omdat ze zelf niets kan maken we ook het huis leeg van haar ouders/ onze grootouders en maken we deze klaar voor verkoop.

Daarnaast hebben we ook een (jong) gezin en werk ik een aantal dagen in de week. Momenteel ben ik aan het revalideren van een burn-out. Zoals je wel leest is het niet zo gek. Dus zwart wit gezien is mijn man mantelzorger voor zijn moeder en ik voor mijn man. (Geen broers en zussen en hele kleine familie...)

Nu heb ik vorig jaar eens contact gehad met de gemeente voor de vergoeding die een aantal jaren nog via de belastingdienst werd uitbetaald aan chronisch zieken. Via via bleek dit bij de gemeente terecht te zijn gekomen. Alleen de gemeente heeft dit weg bezuinigd en ik zou een verzekering (voor extra zorgkosten denk ik) kunnen afsluiten bij de Menzis. Echter dan mag je max. 10 % boven het minimum inkomen verdienen en omdat ik ook een baan heb voldoen we daar niet aan.

Zijn er vergoedingen voor huishoudelijke hulp in onze situatie? Of andere vergoedingen zoals reiskosten? Wie vergoed dit dan en wie moet hier initiatief voor nemen?

Ik hoor graag wat tips en ideeen waar ik kan beginnen. Een beetje extra steun kan ik wel gebruiken.

Dank alvast.

Reacties (2)

Plaats een reactie

Reageer op de vraag van Grietje.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd