Databank mantelzorgers

  • Anne op 3 mrt. 2017
  • Aantal reacties: 0
Hallo iedereen!

Ik ben Anne Daams, student toegepaste psychologie op Fontys Hogescholen. Ik loop momenteel een halfjaar stage bij het Sociaal Innovatiecentrum in Oisterwijk. Hier ben ik vooral bezig met ouderen met dementie die bij het Dagelijks Leven wonen, dit zit naast mijn stageplek. Ik hoorde dat er behoefte was aan een databank met handige trucjes en hulpmiddelen voor mantelverzorgers van iemand met dementie. Samen met twee andere studenten zijn wij nu dus druk bezig met het verzamelen van handige tips van en voor mantelverzorgers. Jullie weten natuurlijk als geen ander welke lastige situaties voor kunnen komen en ook handigheidjes waardoor je de situatie kan beheersen.
Zelf heb ik al verschillende tips opgepikt van andere mantelzorgers, bijvoorbeeld dat je zegt dat je thuis nog een was moet doen en meteen de vieze handdoeken van je naaste mee kan nemen wanneer diegene altijd vergeet om de was aan te zetten en zo dus vieze kleding aantrekt.
Andere handigheidjes die ik al gevonden had waren:
- Proberen naast of achter diegene te lopen en kleine tips te geven over de richting wanneer hij of zij het niet meer weet. zo bleef diegene de ander stimuleren en een onafhankelijk gevoel geven, anders bleef hij verward achter de mantelzorger lopen.
- Zakgeld te geven i.p.v. de eigen pinpas
- Wanneer ze te weinig drinken, een kan met hun naam en de inhoud op tafel zetten zodat ze weten wat ze drinken en dat het allemaal voor hun is.
- Een dagboekje hielp iemand heel goed, ze vond het fijn haar ervaringen op te schrijven en terug te lezen wat ze niet meer kon herinneren. Dit verschilt natuurlijk per persoon.
- Met de kast was dat je de smoes gebruikt dat de schoonmaakhulp niet de binnenkant van de kasten mag doen om ze zo nog te stimuleren. Diegene gebruikte vaak het excuus dat ze dat niet hoefde te doen want de poets moest dat doen.

Om deze databank tot een echt succes te kunnen maken willen wij zoveel mogelijk van dit soort dingen verzamelen! Hierbij schakelen wij dus ook graag jullie hulp in. Het zou heel fijn zijn als jullie ervaringen met ons willen delen. Weet u nog handige tips en trucjes om het dagelijks leven van een mantelzorger te vergemakkelijken? Reageer dan op dit bericht, u kunt ons ook mailen op info@sic-oisterwijk.nl en bellen tussen 9.00 en 17.00 op 013 590 8579.
Wanneer u daar behoefte aan hebt kunnen wij ook een afspraak maken om een keertje langs te komen voor een gesprek!

Alvast enorm bedankt voor de moeite!
Hopelijk kunnen wij dit tot een groot succes maken
Groetjes,
Anne, Laura en Liesbeth

Reacties (0)

Plaats een reactie

Reageer op de vraag van Anne.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd