Psychische gevolgen van mantelzorger zijn

  • Jochem op 16 okt. 2017
  • Aantal reacties: 4
  • Laatste reactie: 15 jun. 2018
Sinds een jaar of 10 ben ik mantelzorger voor mijn partner. Zij heeft verschillende ziektes/aandoeningen, waaronder reuma. Ondanks dat er de afgelopen jaren veel op ons af is gekomen, gaat het ons praktisch gezien goed af.
De laatste jaren begin ik echter te merken dat het psychisch zijn tol begint te eisen bij mij. Ik merk dat ik op bepaalde vlakken erg ben veranderd, wat een negatief effect heeft op onze relatie. Mijn vrouw zie ik vaak niet meer als mijn vrouw, maar meer als een patiƫnt. Ook heeft het me emotioneel afgevlakt en hard gemaakt.
Ik weet dat dit een overlevingsmechanisme is wat me helpt, maar tegelijkertijd zorgt het er ook voor dat onze relatie nu in een fase zit, waarin we ons afvragen of we er wel mee door moeten gaan.
Persoonlijk sta ik nu op een punt dat ik niet meer weet hoe ik alles moet verwerken en hoe ik ervoor kan zorgen dat ik die negatieve spiraal kan doorbreken.

Aangezien ik niemand in mijn omgeving heb die ook maar enigszins kan bevatten en begrijpen hoe mijn situatie is, hoop ik dat er iemand is die zich herkent in mijn verhaal en die ook behoefte heeft om zijn/haar verhaal te ventileren.

Reacties (4)

Plaats een reactie

Reageer op de vraag van Jochem.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd