Mantelzorger-Lat-relatie

  • Rien vervolg.1 op 30 apr. 2015
  • Aantal reacties: 2
  • Laatste reactie: 12 mei 2015
Geachte ..
Hoe zit het met mijn bijstandsuitkering als men mantelzorg heb van familie/vrienden/kennissen.
Mantelzorgers zorgen onbetaald en vaak langdurig voor zieke familieleden of vrienden. Mantelzorg kan intensief zijn, vooral naast een baan. Op basis van de Wmo 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de ondersteuning van mantelzorgers van hun inwoners. De gemeente ondersteunt mantelzorgers met bijvoorbeeld (tijdelijke) overname van de zorg door een vrijwilliger of beroepskracht (respijtzorg). Ook kunnen ze in aanmerking komen voor een (financiële of in natura) blijk van waardering.

Het volgende;
LAT-relatie (living apart together)
Bij een LAT-relatie kunt u een gezamenlijke huishouding voeren. Het feit dat u ieder een eigen (huur)woning hebt, wil nog niet zeggen dat u recht heeft op een uitkering als alleenstaande. Als u de grootste deel van de tijd bij elkaar bent wordt u als gehuwden gezien. Soms is het heel lastig voor de gemeente om te controleren of u wel of niet samenwoont. Dat is met name het geval als er ook nog kinderen zijn

Vraag;
Wat als je een lat-relatie heeft met iemand die psychisch niet in orde is. Die wegens haar ziekte niet goed kan functioneren. Dag en nacht angststoornis heeft, warrig, vergeetachtig, suïcidaal is. Doordat alles niet lang alleen thuis kan zijn. In andere gelegenheden begeleid moet worden. Dat altijd haar vriend erbij is der ondersteuning. De GGZ daar geen oplossing voor heeft. Ook na een tijdelijk opname weer ’n terugval is. Haar vriend er ook meeneemt naar zijn eigen woning met de zelfde omstandigheden. Verders kan ze nergens anders terecht. Dus de nood is hoog en uitkering fraude wordt dan al snel aangenomen.En dat sinds heden vele mensen in de GGZ uit het begeleidwonen moeten (verplicht door de regering) naar eigen huisvesting moeten gaan zoeken. Het is toch te gek voor woorden dat door alle regelgevingen die tegengesteld werken in al het beleid van de regering om kosten te besparen. Mensen tot wanhoop brengen. Enige wat dus kan. Einde lat-relatie maken (tegen de zin in). Hopen dat de vriendin opgevangen wordt enz.

Oplossing kan zijn;

Om toch de verzorging als vriend- mantelzorger aan de vriendin op het juiste niveau te houden. Zal er een bewijsvoering kunnen worden gevraagd aan de des betreffende instanties waar mevrouw met haar klachten loopt. En deze kunnen voorleggen bij de uitkeringsinstantie. Wel moet het dit landelijk ingevoerd worden, zijn keuring van regering.

Reacties (2)

Plaats een reactie

Reageer op de vraag van Rien vervolg.1.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd