Nieuws

Alsnog zorgbonus; maar niet voor informele zorgverleners die voor familieleden zorgen

Sinds vorige week krijgt de Mantelzorglijn vaak de vraag waarom informele pgb zorgverleners die voor familie zorgen geen zorgbonus krijgen. 

Voor wie is de zorgbonus bedoeld?  

Pgb zorgverleners die zorgen vanuit de Zorgverzekerings wet (Zvw) krijgen alsnog de zorgbonus.  

Eerder ontvingen zorgprofessionals al een zorgbonus voor hun werk tijdens de pandemie. Echter bleef de bonus voor mantelzorgers uit. Dat voelt niet eerlijk voor de mantelzorgers die er destijds helemaal alleen voor stonden. Want zeker in de thuissituatie was het juist de professionele zorg die was afgeschaald.  

Wat vindt MantelzorgNL?  

In april 2022 is, op aandringen van MantelzorgNL, de zorgbonus voor mantelzorgers besproken in de Tweede Kamer. Minister De Jonge besloot in juni 2022 dit plan niet uit te voeren. Omdat hij niet voor zich zag hoe die zorgbonus uitgekeerd kon worden.   

 Er zijn ook mantelzorgers die geïndiceerde zorgtaken voor familieleden op zich nemen. Zij komen niet in aanmerking voor de zorgbonus vanuit de Zvw. Eerder werden de informele pgb zorgverleners met familieband al uitgesloten voor de zorgbonus vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Is het terecht dat ook de pgb zorgverleners die zorgen vanuit een familieband worden buitengesloten? Natuurlijk niet. Zij waren het die vaak de uitzonderlijke prestatie leverde, omdat de professionele zorg werd afgeschaald. Voor de derde keer krijgen zij nu te horen dat ze niet in aanmerking komen voor de zorgbonus. En dat doet zeer.     

Voor MantelzorgNL is dit het bewijs dat mantelzorgers nog steeds niet de positie hebben én krijgen die zij verdienen. En dat kan niet meer in een tijd waarin de burger steeds meer gevraagd wordt om voor hun naaste te zorgen.   

En nu?  

De nieuwe regering heeft bij het aantreden in het Hoofdlijnenakkoord toegezegd de positie van mantelzorgers te willen verstevigen. Dat moet gaan om erkenning, zoals bij deze zorgbonus, om financiële kwesties, een betere combinatie tussen mantelzorg en een betaalde baan of de ruimte om in de buurt van je naaste te wonen. MantelzorgNL kijkt uit naar het uitgewerkte Regeerakkoord en de begroting die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd.   

Zie hier welke acties MantelzorgNL eerder al ondernam voor een zorgbonus voor mantelzorgers  

Zorgbonus voor mantelzorgers komt er niet – MantelzorgNL