Nieuws

Begrotingsdebat VWS: minister neem regie!

Mantelzorg is allang geen zorgvraagstuk meer. Doordat de formele zorg sterk leunt op mantelzorgers, ontstaan er op het gebied van werk, onderwijs en wonen nieuwe vraagstukken die niet meer los van elkaar kunnen worden gezien. Dit schreven wij al eerder. Nu is het zaak dat de Minister van VWS ook echt de regierol pakt. Dit vragen wij Kamerleden in aanloop naar het begrotingsdebat morgen.

De financiële gevolgen van meer zorgen

Deze zomer kwam dr. Klara Raiber met haar onderzoek naar de financiële gevolgen die werkende mantelzorgers ervaren.  Mantelzorg heeft veel invloed op je werkende leven. Nu steeds meer mensen mantelzorger zijn, is het volgens haar tijd voor structurele ondersteuning. En daar zijn we het bij MantelzorgNL het helemaal mee eens. Het is daarom belangrijk om nader onderzoek te krijgen naar de stijgende kosten en dat je die kosten als mantelzorger niet alleen hoeft te dragen.

Investeer in voorzieningen die mantelzorgers ondersteunen

Nu al zijn er 5 miljoen mantelzorgers. Bezuinigingen kunnen dan juist leiden tot overbelasting van mantelzorgers. En uiteindelijk tot een groter beroep op formele zorg en dus een kostenstijging. Wanneer we nog meer van mantelzorgers vragen, zijn voorzieningen als dagbesteding, huishoudelijke hulp, verschillende vormen van respijtzorg hard nodig. Deze helpen juist om de zorg voor de naaste vol te houden of om werk en mantelzorg te kunnen blijven combineren.

Meer informatie

Lees verder in onze brief.