Debat ouderenzorg: Kamerleden maken zich zorgen om vergrijzing
Eén ding werd afgelopen woensdag tijdens het debat ouderenzorg wel duidelijk: de Kamerleden maken zich grote zorgen om de vergrijzing en de gevolgen voor de zorg.
Mirjam Bikker (ChristenUnie) was daarin het stelligst. Zij zegt al langer dat dit kabinet geen visie heeft hoe we de vergrijzing moeten gaan opvangen en wat dit van mensen in de samenleving gaat vragen.
MantelzorgNL maakt zich hier zorgen om. Want meer zorg en ondersteuning naar huis verplaatsen, betekent meer vragen van mantelzorgers. Wat krijgen zij hiervoor terug? Deze en andere vragen hebben wij verwoord in onze inbreng naar de Kamerleden.
Veel vragen over mantelzorg
De Kamerleden stelden tijdens het debat veel vragen.
- Zo vroeg de SGP om meer aandacht naar mantelzorgwoningen en vroeg deze partij naar verlofregelingen voor werkende mantelzorgers.
- DENK wilde precies weten op welke vergoedingen een mantelzorger kan rekenen.
- GroenLinks/PvdA stelde klip-en-klaar dat de toenemende druk op de zorg nu ook te voelen is bij mantelzorgers.
- BBB vroeg juist om meer aandacht voor respijtmogelijkheden voor mantelzorgers.
Staatssecretaris Maeijer verwees in haar antwoord nog naar veel zaken die onder het vorige kabinet in gang gezet werden.
Voor MantelzorgNL betekent dit dat we scherp blijven op welke extra maatregelen er nodig zijn voor mantelzorgers.
Mantelzorger als volwaardig partner
Kamerleden stelden ook vragen over het ‘Generiek Kompas – Samen werken aan kwaliteit van bestaan’. Sommige Kamerleden maakten zich zorgen over de kwaliteit van de zorg nu organisaties werken volgens het Generiek Kompas. Zij hebben onder andere zorgen over het toezicht op medicatiefouten.
Het Generiek Kompas is gericht op de kwaliteit van bestaan van mensen met een zorgvraag. Het staat voor een nieuwe manier van werken, maar laat niet alle kwaliteitsstandaarden en normen los.
Organisaties moeten nog steeds laten zien wat zij doen om de kwaliteit van de zorg hoog te houden.
Het Kompas doet recht aan wat nu goed werkt en maakt ruimte voor wat anders kan en moet. Zoals meer ruimte voor het voeren van een open gesprek, waardoor zorg kan aansluiten. En mantelzorgers kunnen zorgen op een manier die bij hen past en dat zij worden gezien als een volwaardige partner.