Nieuws

Debat over ouderenzorg: MantelzorgNL vraagt om duidelijke visie en investering in mantelzorg

Morgen is het eerste debat van de nieuwe regering over de ouderenzorg in ons land. Wij vroegen Kamerleden om voor twee zaken aandacht te vragen: een duidelijke visie op de samenleving én investeer in voorzieningen voor mantelzorgers.

Visie op de samenleving én op mantelzorg

Voor de zomer vroeg de fractievoorzitter van de ChristenUnie Mirjam Bikker aan het kabinet om een duidelijke visie op de samenleving, omdat het streven van het kabinet is om ouderen langer thuis te laten wonen. Daarbij benadrukte Mirjam Bikker de belangrijke rol van mantelzorgers.

In onze brief aan de Kamerleden vragen wij nogmaals om deze visie duidelijk te krijgen. Wij verwachten de komende jaren nog meer druk op mantelzorgers.

In de kabinetsplannen wordt wel gezegd dat er aandacht moet zijn voor de belasting van mantelzorgers. Maar er wordt niet verteld hoe mantelzorgers de zorg vol kunnen houden, mentaal gezond kunnen blijven en hoe ze ondersteund worden bij het zorgen voor een naaste.

Dit vraagt daarom meer dan ‘aandacht’ alleen. Er moet beter en meer geïnvesteerd worden in landelijke preventie en respijt. Ook moeten er duidelijke en strengere kaders voor gemeenten komen voor ondersteuning van mantelzorgers.

Investeer in voorzieningen die mantelzorgers ondersteunen

MantelzorgNL is bezorgd dat er plannen komen die toch tot bezuinigingen leiden bij voorzieningen die juist voor mantelzorgers belangrijk zijn. Denk aan respijtvoorzieningen of dagbesteding.

Nu al zijn er 5 miljoen mantelzorgers. Bezuinigingen kunnen dan juist leiden tot overbelasting van mantelzorgers. En uiteindelijk tot een groter beroep op formele zorg en dus een kostenstijging.

Wanneer we nog meer van mantelzorgers vragen, zijn voorzieningen als dagbesteding, huishoudelijke hulp, verschillende vormen van respijtzorg hard nodig. Deze helpen juist om de zorg voor de naaste vol te houden of om werk en mantelzorg te kunnen blijven combineren.

Meer informatie

Lees onze brief met input voor het ouderendebat op 16 oktober.