Nieuws

Kabinet rekent op mantelzorgers, maar visie op steun ontbreekt

In een maatschappij die schreeuwt om mantelzorgers, stelt het kabinet Schoof dat we de belastbaarheid van mantelzorgers niet uit het oog moeten verliezen. Wij missen in de plannen van het nieuwe Kabinet de beloofde visie op de samenleving waarin staat hoe we de mantelzorger gaan helpen om niet overbelast te worden.

Het nieuwe kabinet heeft  gisteren de plannen voor de komende jaren gepresenteerd. In de zorg gaat veel aandacht naar de tekorten aan personeel. Er zijn plannen om de administratie te verminderen, digitale hulp in te zetten en meer gebruik te maken van mantelzorgers. Hierdoor komt er meer druk op mantelzorgers, zonder dat er iets voor hen terugkomt. Terwijl premier Schoof voor de zomer Mirjam Bikker (ChristenUnie) beloofde om op Prinsjesdag te komen met een visie op de samenleving.  Er wordt wel gesteld dat er aandacht moet zijn voor de belasting van mantelzorgers, maar er is geen plan hoe mantelzorgers de zorg vol kunnen houden, mentaal gezond kunnen blijven en hoe ze ondersteund worden bij het zorgen voor een naaste.

Sociale zekerheidswetten

De overheid heeft regels om mensen te helpen die niet genoeg geld hebben. Mantelzorg geven kan invloed hebben op de uitkering die mensen krijgen. Als je bijvoorbeeld gaat samenwonen om voor iemand te zorgen, kan je uitkering lager worden. Ook is het lastig om werk te zoeken als je veel tijd aan mantelzorg besteedt. Dit kabinet wil dit aanpakken en meer ruimte bieden voor mantelzorg. MantelzorgNL vindt dit een belangrijke stap om mantelzorgers te helpen en wil ervoor zorgen dat deze nieuwe wetgeving zo goed mogelijk tot stand komt voor de mantelzorger.

Werk en mantelzorg

Voor werkende mantelzorgers wil het kabinet het zorgverlof makkelijker maken. Op korte termijn moet er een plan komen om kort- en langdurig zorgverlof samen te voegen. Zo krijgen mantelzorgers meer tijd om voor hun naaste te zorgen. Voor de langere termijn wil het kabinet met nog meer plannen komen. MantelzorgNL vindt dit een belangrijke positieve ontwikkeling.

Visie op de samenleving

MantelzorgNL vindt het positief dat dit kabinet doorgaat met de plannen van het vorige kabinet en ook vanuit sociale zekerheid en werk kijkt naar het onderwerp mantelzorg.

Maar als het gaat om het oplossen van de personeelstekorten in de zorg, verwachten we meer dan alleen oog voor de half miljoen mantelzorgers die nu al overbelast zijn. Er moet meer geïnvesteerd worden in preventie, respijt en duidelijke kaders voor gemeenten om mantelzorgers te ondersteunen.

MantelzorgNL zal deze input geven voor de algemene beschouwingen en begrotingsdebatten. Want samen zorgen betekent ook zorgen voor de mantelzorger!