Nieuws

Tweede Kamer stemt voor verbeteringen in de nieuwe Participatiewet in Balans

In het debat over de Participatiewet in Balans maakte de SGP zich vorige week sterk om de positie van bijstandsgerechtigden die mantelzorg verlenen nog verder te verbeteren in de nieuwe wet. Tweede Kamerlid André Flach diende daartoe twee moties in. Vandaag waren de stemmingen en beide moties zijn aangenomen. Dat is goed nieuws!

De eerste motie voorziet tijdelijke mantelzorg als uitzondering op de kostendelersnorm. De wet regelt straks dat als je met iemand samenwoont om tijdelijk mantelzorg te kunnen verlenen, dat niet bestraft worden met een verlaging van je uitkering. Bijvoorbeeld als het gaat om een zorgperiode na een ziekenhuisopname of omdat er een toekomstige verhuizing naar een verpleeghuis in het vooruitzicht is. Gemeenten kunnen al de kostendelersnorm buiten werking stellen bij tijdelijke mantelzorg. Nu wordt dit ook met een helder artikel zo opgenomen in de wet.

De tweede motie regelt straks in de wet dat als je als bijstandsgerechtigde tijdelijk omwille van intensieve mantelzorg elders een hoofdverblijf hebt om die zorg voor je naaste te kunnen verlenen, mantelzorg dan erkend wordt als geldige reden. De tijdelijk andere woonsituatie mag dan niet onbedoeld leiden tot allerlei vragen of fraudeonderzoek.

MantelzorgNL is blij dat veel partijen in de Tweede Kamer het belang van mantelzorg zien en deze moties steunden. Eerder deed de staatssecretaris al een belangrijke toezegging op vragen van de SGP. Zo komt er straks goede informatie en communicatie voor gemeenten om de verbeteringen die de Participatiewet in Balans voor mantelzorg straks biedt, ook zo goed mogelijk om te zetten in lokaal gemeentelijk beleid. MantelzorgNL vindt dat heel belangrijk, want als burger moet je ongeacht waar je woont, weten waar je op kunt rekenen en waar je aan toe bent.

Sterkere positie voor mantelzorgers

MantelzorgNL zet zich in voor een betere positie van mantelzorgers. Met de Participatiewet in Balans en de extra moties die op brede steun van veel politieke partijen in de Tweede Kamer konden rekenen wordt weer een stap gezet. Als de wet is aangenomen, gaat deze per 1 januari 2026 in. We zijn er dan nog niet. De wet moet nog wel omgezet worden in gemeentelijk beleid. MantelzorgNL heeft hier nog zorgen bij: hoe snel gaat dit? En gaat de wet goed aansluiten op andere zorgwetgeving en lokale verordeningen? Daarvoor houden we de vinger aan de pols.