Nieuws

Week tegen eenzaamheid, ook mantelzorgers voelen zich vaak eenzaam

Deze week is het de Week tegen eenzaamheid. Ook veel mantelzorgers zijn eenzaam. MantelzorgNL sloot zich aan bij de coalitie tegen eenzaamheid, om samen eenzaamheid aan te pakken. 

Vormen van eenzaamheid

Eenzaamheid komt in diverse vormen. Vaak wordt gedacht dat eenzaamheid voortkomt uit het niet hebben van een sociaal netwerk van vrienden, familie, buren en kennissen.

Maar je kunt je als mantelzorger ook eenzaam voelen, omdat je toekomst verandert door ziekte van de naaste en je dit niet met iemand durft of kunt delen. Of omdat het karakter van je naaste door de ziekte verandert en je niet meer dezelfde interesses deelt.

Eenzaamheid kan ook ontstaan omdat je je baan verliest vanwege het zorgen voor een ander en je je afvraagt wat je waarde nog is voor de maatschappij.

Je kunt je heel alleen voelen, omdat je het gevoel hebt dat niemand in dezelfde situatie zit. Het kan ook zijn dat je het gevoel hebt dat je netwerk je niet begrijpt en je daarom ook geen zin meer hebt in contact met hen.  

Eenzaamheid is ook niet iets wat alleen bij ouderen voorkomt, terwijl dat vaak wordt gedacht. Ook kinderen, jongeren en volwassenen hebben last van eenzaamheid. Het komt voor in alle levensfases.  

Wat kun je doen tegen eenzaamheid?

Je mantelzorgsituatie kun je vaak niet veranderen. Wel zijn er mogelijkheden om je minder eenzaam te voelen:

  • lotgenoten ontmoeten, waardoor je minder alleen staat in je zorgen
  • onderzoeken hoe je weer verbinding krijgt met je partner, als de verbinding weg is door de ziekte
  • bouwen aan het sociale netwerk als dat is verdwenen
  • door vrijwilligerswerk te gaan doen waardoor er weer zingeving ontstaat

Mensen om je heen kunnen je gevoelens van eenzaamheid vaak niet wegnemen. Maar dat iemand je hoort en naar je luistert zonder oordeel of mening is vaak al een enorme stap voorwaarts.  

‘Uit vele gesprekken met mantelzorgers blijkt dat zij het vaak heel lastig vinden om te zeggen dat ze eenzaam zijn. Soms vanuit schuldgevoel naar diegene voor wie ze zorgen, of dat ze die er niet mee op willen zadelen. Ook soms uit schuldgevoel richting vrienden en familie als ze die hebben, want ja, waarom voelen ze zich ondanks dat sociale vangnet toch zo alleen? Er valt vaak al een hele last van de schouders als ze het er een keer over mogen hebben. We kunnen een gevoel niet oplossen, al zouden we dat wel willen. We kunnen soms wel wat verlichting brengen, of weer wat licht aan het einde van de tunnel’

Mantelzorgondersteuner

Wat doet MantelzorgNL tegen eenzaamheid?

MantelzorgNL werkt op verschillende manieren aan het vergroten van bewustwording over eenzaamheid bij mantelzorg. Door mee te doen aan onderzoek, door het onderwerp mee te nemen op beleidstafels, maar ook in stukken die we schrijven. We zijn blij dat we nu ook onderdeel te zijn van de coalitie tegen eenzaamheid. Op die manier werken we samen, met heel veel netwerkpartners, aan de bewustwording op dit thema en kijken we hoe we een bijdrage kunnen leveren aan het verkleinen van de eenzaamheid onder mantelzorgers.  

Meer informatie

Informatie die kan helpen tegen eenzaamheid: