Nieuws

Wie is verantwoordelijk bij het overnemen van zorghandelingen?

Er wordt steeds vaker gevraagd om als mantelzorger bij te springen in de zorg. Een vraag die dan opkomt is: wat als het fout gaat bij het druppelen van ogen of het geven van een injectie? Wie is dan verantwoordelijk? Ook professionals worstelen met deze vraag. Daar heeft de Inspectie voor Gezondheid en Jeugd nu duidelijkheid in gegeven.

Omdat dit vooral inzicht geeft voor zorgprofessionals komt MantelzorgNL binnenkort met informatie speciaal voor mantelzorgers. Met daarin aandacht voor de juridische gevolgen, maar ook voor hoe je de zorg organiseert en wat het doet met de onderlinge relatie.

Wat jij, als mantelzorger, moet weten bij het overnemen van zorghandelingen

Je kunt thuis, in een verpleeghuis of in een ziekenhuis zorghandelingen overnemen van zorgprofessionals. Dit is altijd met instemming van de patiënt. Bijvoorbeeld oogdruppelen, injecties geven of een katheter verwisselen.

Het is belangrijk dat het uitvoeren van de handeling een vrije keuze is van jou als mantelzorger. Het is ook van belang dat de handeling aangeleerd is door een deskundige zorgverlener en dat je, je bekwaam voelt voor het uitvoeren.

Voordat je besluit om deze zorghandelingen over te nemen moet het wel duidelijk zijn welke mogelijke gevolgen, risico’s en voordelen hieraan verbonden zijn.

Wil jij de keuzehulp als eerste ontvangen?

MantelzorgNL komt deze zomer met een keuzehulp waarin dit op een begrijpelijke manier wordt uitgelegd. Wil jij deze als eerste ontvangen? Schrijf je dan in met onderstaand formulier.

Meer informatie

Lees meer over het overnemen van zorghandelingen op de website van de Inspectie voor Gezondheid en Jeugd: Inzet personeel in de zorg.