‘Willekeur, chaos en rechtsongelijkheid in de uitvoering van de Wmo’
In de uitvoering van de Wmo is er sprake van willekeur, chaos en rechtsongelijkheid, sinds de maatschappelijke ondersteuning een taak is geworden van de naar gemeenten. Dat blijkt uit onderzoek van journalistiek platform Investico, Trouw, Argos en De Groene Amsterdammer.
Wanneer burgers naar de rechter stappen vanwege een conflict met hun gemeente over hulp en ondersteuning voor ouderen of mensen met een chronische ziekte, dan krijgen zij vaak gelijk. Sinds 2015 wordt 41 procent van de rechtszaken over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) tegen de overheid gewonnen door de burger. Dit percentage is hoog in vergelijking met andere rechtszaken tegen de overheid.
Wat kun je zelf doen?
MantelzorgNL herkent ook bij mantelzorgers de signalen en ziet een toename van het juridisch aanvechten van besluiten. Dit begint al bij het keukentafelgesprek. De vraag die daar vaak wordt gesteld is: ‘Wat kun je zelf doen?” Maar voordat zo’n gesprek plaatsvindt is iemand vaak al jaren mantelzorger en heeft al van alles geprobeerd om de zorg te combineren met zijn eigen leven. De vraag zou daarom moeten zijn: ‘Hoe kunnen we jou helpen om te blijven mantelzorgen?’
Meer informatie
- Of je hulp ontvangt van je gemeente, hangt af van waar je woont (Trouw, 21 mei 2019)